Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε 30 λεπτά;

Πέτρος Πιτσίνης
Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο φορτίζει σε 30 λεπτά;
Το νέο Ford Focus Electric μπορεί να ανακτά το 80% της ενέργειάς του, στο χρόνο που χρειάζεται ο οδηγός για να πιεί ένα καφέ.

Έχει μπαταρίες αυξημένης χωρητικότητας και αυτονομία 225 χιλιόμετρα. Ωστόσο το ανανεωμένο ηλεκτρικό Focus για το 2017 διακρίνεται περισσότερο για τον ταχύτατο χρόνο φόρτισης των μπαταριών του, που δίνει λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σε μόλις 30 λεπτά, σε ταχυφορτιστή κοινόχρηστου δικτύου, το Ford Focus Electric μπορεί να ανακτήσει το 80% της ενέργειας των μπαταριών του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και σε ένα σύντομο ταξίδι, ο οδηγός του μπορεί να απαλλαγεί από το άγχος της αυτονομίας. Σε χρόνο λιγότερο από αυτόν που χρειάζεται για να πιει έναν καφέ, μπορεί να συνεχίσει το ταξίδι του.

Το νέο 5θυρο Ford Focus Electric χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ 145 ίππων και μία μπαταρία 33,5 kw/h – σχεδόν 50% περισσότερη χωρητικότητα από του προηγούμενου μοντέλου. Τόσο η μπαταρία όσο και το ηλεκτρικό μοτέρ ψύχονται και θερμαίνονται μέσω υγρού, κάτι που βοηθά το νέο Ford Focus Electric να είναι πιο αποδοτικό στην κατανάλωση ενέργειας και παράλληλα επεκτείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Ένα νέο σύστημα ταχείας φόρτισης Combined Charging System (CCS) επιτρέπει στους οδηγούς να συνδέουν το ηλεκτρικό Focus τους σε σημεία ταχείας φόρτισης DC σε σταθμούς εξυπηρέτησης και ξεκούρασης σε όλη την Ευρώπη.

Χρησιμοποιώντας την ίδια πρίζα φόρτισης σε έναν οικιακό φορτιστή 32 amp AC, Focus Electric φορτίζεται σε 5 ώρες. Η Ford έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίαw με αρκετούς άλλους κατασκευαστές αυτοκινήτων, με σκοπό τη δημιουργία του εκτενέστερου δικτύου φόρτισης στην Ευρώπη – με αρχικό στόχο 400 σημεία εξαιρετικά ταχείας φόρτισης.

Εκτός από τη μεγαλύτερη αυτονομία και την ταχύτερη φόρτιση, το νέο Focus Electric προσφέρει το τελευταίο σύστημα συνδεσιμότητας SYNC 3 με το οποίο οι οδηγοί μπορούν να ελέγχουν τα συστήματα ήχου, πλοήγησης και συνδεμένα smartphones χρησιμοποιώντας απλές φωνητικές εντολές στην καθομιλουμένη και είναι συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto.

Παράλληλα Οι οδηγοί του ηλεκτρικού Focus μπορούν να ελέγχουν την κατάσταση της μπαταρίας του αυτοκινήτου τους, μέσω smartwatch, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή MyFord Mobile smartwatch app. Με την εφαρμογή αυτή, οι ιδιοκτήτες μπορούν επίσης να βρίσκουν πού έχουν παρκάρει το αυτοκίνητό τους, να το κλειδώνουν και να το ξεκλειδώνουν από απόσταση και να ελέγχουν την αυτονομία, ακόμα και να λαμβάνουν βασικές πληροφορίες για το πιο πρόσφατο ταξίδι τους.

Το νέο Ford Focus Electric είναι διαθέσιμο για παραγγελία ήδη σε Βέλγιο, Φινλανδία Γερμανία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!