Θα γίνουν οι ομάδες μέτοχοι στην F1;

Πέτρος Πιτσίνης
Θα γίνουν οι ομάδες μέτοχοι στην F1;
Το νέο αφεντικό του σπορ, η Liberty Media, πρότεινε στις ομάδες που συμμετέχουν να αγοράσουν μετοχές, ένα ενδεχόμενο που συζητούν ακόμα.

Σύμφωνα με τη Liberty Media, 19.000.000 κοινές μετοχές της F1 έχουν δεσμευτεί, σε περίπτωση που οι ομάδες ο οποίες συμμετέχουν στο πρωτάθλημα θελήσουν να γίνουν και μέτοχοι σε αυτό.

Η πρόταση της εταιρείας που πλέον διαχειρίζεται το κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα στο πλανήτη είχε αρχικά πολύ στενό χρονικό ορίζοντα. Οι ομάδες ζήτησαν και πήραν παράταση, ώστε να διερευνήσουν λίγο καλύτερα τις επιλογές τους αλλά και να συζητήσουν μεταξύ τους.

Η Liberty Media έχει δηλώσει πως αυτή η πρόταση προς τις ομάδες έγινε ώστε η απονομή των κερδών να είναι πιο δίκαιη αλλά και να υπάρχει μια κοινή συνισταμένη δυνάμεων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του σπορ. Ο Ζάκ Μπρόουν, διευθυντής της McLaren δήλωσε ότι οι ομάδες μπορούν να συνεργαστούν και πρέπει να το κάνουν, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με το καλό του αθλήματος.

Από την άλλη πλευρά, δημοσίευμα του Forbes αναφέρει ότι η διοικητική δομή της Liberty Media είναι τέτοια, που επιτρέπει στην εταιρεία να έχει τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων, ενώ, ταυτόχρονα, μπορεί να δώσει στους μετόχους της δικαιώματα σε άλλες εταιρείες αντί άλλων, ίσης αξίας. Με απλά λόγια, κάποιος που έχει μετοχές της F1, να βρεθεί με μετοχές ίσης αξίας άλλης εταιρείας του ομίλου, για παράδειγμα της Viacom, χωρίς αυτό να χρειάζεται να το εγκρίνει η συνέλευση των μετόχων.

Τέτοια ζητήματα είναι που μάλλον έχουν κάνει καχύποπτους του υπεύθυνους των ομάδων, που πλέον όμως έχουν περισσότερο χρόνο για να διερευνήσουν τις επιλογές τους και να απαντήσουν.

Σήμερα οι ομάδες μοιράζονται μέρος των κερδών της F1 βάσει ενός συστήματος στο οποίο προσμετρούνται τα αποτελέσματα των τελευταίων χρόνων, η θέση της ομάδας στο πρωτάθλημα την προηγούμενη χρονιά και, ειδικά για την Ferrari, η ιστορικότητα της μάρκας. Η λογική λέει ότι ως μέτοχοι θα λαμβάνουν προφανώς γενναία μερίσματα, καθώς η F1 είναι μια πολύ κερδοφόρα επιχείρηση. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει πρώτα να επενδύσουν αρκετά εκατομμύρια δολάρια σε μετοχές και –ταυτόχρονα- να δεσμευτούν μακροχρόνια ως συμμετέχοντες, ώστε να έχει απόδοση η επένδυσή τους.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!