Με… συγκυβερνήτη τα νέα μοντέλα της Volvo (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Με… συγκυβερνήτη τα νέα μοντέλα της Volvo (video)
Στα κορυφαία μοντέλα S90, V90 και XC90 της σουηδικής εταιρείας το σύστημα Pilot Assist είναι ένας πραγματικός «φύλακας άγγελος» του οδηγού και των επιβατών.

Είναι ωραίο να έχεις στο αυτοκίνητο έναν συνοδηγό που να φροντίζει για την ηρεμία και την ασφάλειά σου, βοηθώντας το έργο σου και προβλέποντας πολλούς επερχόμενους κινδύνους, που θα ήταν πολύ δύσκολο να αποφύγεις.

Χωρίς σάρκα και οστά αλλά ακριβώς με αυτά τα χαρακτηριστικά, η δεύτερη γενιά του συστήματος Pilot Assist που έκανε την εμφάνισή του στα νέα S90/V90 και στο XC90 του 2017, φέρνει το μέλλον της αυτόνομης οδήγησης σήμερα. Καθιστώντας τα παραπάνω μοντέλα της Volvo ικανά να επιταχύνουν, να επιβραδύνουν και να διατηρούν τη λωρίδα τους αυτόματα, σε δρόμους με την κατάλληλη διαγράμμιση.

Το Pilot Assist συντονίζει όλα τα απαιτούμενα επιμέρους συστήματα με στόχο να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ασφαλούς και χαλαρωτικής ημι-αυτόνομης κίνησης του αυτοκινήτου, με μόνη προϋπόθεση ο οδηγός να διατηρεί τα χέρια του στο τιμόνι.

Έως και την ταχύτητα των 130 χλμ./ώρα, όταν ο δρόμος διαθέτει σωστή διαγράμμιση, το αυτοκίνητο μένει στη λωρίδα του, επιταχύνει και επιβραδύνει ανάλογα με την κίνηση των προπορευόμενων οχημάτων και διατηρεί τη μέγιστη επιλεγμένη ταχύτητα από τον οδηγό.

Αν κατά τη διάρκεια που το σύστημα είναι ενεργοποιημένο ο οδηγός αφήσει τα χέρια του από το τιμόνι, ηθελημένα ή όχι, το σύστημα τον ειδοποιεί σχετικά να τα επαναφέρει σε αυτό. Αν δεν το πράξει, τότε το αυτοκίνητο μπαίνει σε κατάσταση σταδιακής επιβράδυνσης, διατηρώντας πάντα τη λωρίδα του, έως ότου σταματήσει με ασφάλεια εντελώς. Προστατεύοντας έτσι επιβάτες και οδηγό από μια, για παράδειγμα, αιφνίδια ασθένεια.

Αυτή η εξαιρετική δυνατότητα υποβοήθησης της οδήγησης μέσω του Pilot Assist δεν σημαίνει φυσικά ότι ο οδηγός αποποιείται την ευθύνη της οδήγησης, ή ότι δεν είναι απόλυτα υπεύθυνος να έχει τα χέρια του στο τιμόνι, τα μάτια του στο δρόμο και το μυαλό του απόλυτα επικεντρωμένο στην οδήγηση.

Στόχος του Pilot Assist δεν είναι να υποκαταστήσει, αλλά να υποβοηθήσει τον οδηγό σε μεγάλες και πιθανώς κουραστικές διαδρομές, σε συνεχείς στάσεις και εκκινήσεις όταν ο δρόμος είναι μποτιλιαρισμένος και φυσικά να αποτελέσει σύμμαχο στη δύσκολη στιγμή, όταν τα χιλιοστά αυτά του δευτερολέπτου που θα αντιληφθεί έναν πεζό ή ένα όχημα στην πορεία του πιο γρήγορα απ’ ότι ο οδηγός, τον βοηθήσει μέσω της λειτουργίας αυτόματης πέδησης να αποφύγει το ατύχημα.

Το σύστημα Pilot Assist είναι μια «σκηνή προσεχώς» της επερχόμενης πραγματικότητας των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων. Σε αυτή, η Volvo θα είναι και πάλι πρωτοπόρος. Καθώς σήμερα, μέσω του προγράμματος Drive Me, θέτει σε κυκλοφορία πρωτότυπα αυτόνομα κινούμενα οχήματα σε πραγματικές οδικές συνθήκες, με στόχο την εξέλιξη όλων των απαραίτητων συστημάτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!