Audi Quattro, ένα πραγματικό success story

Πέτρος Πιτσίνης
Audi Quattro, ένα πραγματικό success story
Πολλά ακούμε για ιστορίες επιτυχίας. Αυτή όμως του συστήματος τετρακίνησης της Audi ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς εξόπλισε 8.000.000 αυτοκίνητα σε 37 χρόνια.

Η τεχνολογία quattro πρωτοεμφανίστηκε το 1980 και το νέο Q5 που βγήκε από το εργοστάσιο Σαν Χοσέ Τσιάπα στο Μεξικό ήταν αυτό που τερμάτισε το κοντέρ των τετρακίνητων Audi στον αριθμό 8.000.000.

Το σύστημα τετρακίνησης quattro είναι στάνταρ στα Audi Q7, A4 allroad quattro, A6 allroad quattro, A8, R8 και σε όλα τα μοντέλα εκδόσεων S και RS, ενώ διατίθεται προαιρετικά σε όλα τα υπόλοιπα μοντέλα και εκδόσεις. Το 2015, το 44% των πελατών της Audi σε ολόκληρο τον κόσμο επέλξαν μοντέλα quattro, αποδεικνύοντας την άρρηκτη σύνδεση της εταιρείας με την κορυφαία τεχνολογία μετάδοσης της κίνησης σε όλους τους τροχούς.

Η Audi προσφέρει το σύστημα quattro σε διάφορες εκδόσεις, προσαρμοσμένο ειδικά για κάθε μοντέλο. Η πιο πρόσφατη φάση εξέλιξης από την Audi είναι το σύστημα 4κίνησης quattro με ultra technology, το οποίο έχει σχεδιαστεί για μοντέλα με κινητήρες τοποθετημένους κατά το διαμήκη άξονα.

Το νέο αυτό σύστημα συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομία. Ένας ενεργά ελεγχόμενος πολύδισκος συμπλέκτης στο πίσω μέρος του άξονα μετάδοσης, μεταβάλλει διαρκώς τη ροπή ανάμεσα στους δύο άξονες. Υπάρχει επίσης δυνατότητα πλήρους απεμπλοκής των πίσω τροχών.

Σε περιπτώσεις όπου η κίνηση σε όλους τους τροχούς δεν χρειάζεται, τα υποσυστήματα μετάδοσης του πίσω άξονα παραμένουν ελεύθερα χωρίς να κινούνται.

Η μονάδα ελέγχου του συστήματος χρησιμοποιεί μία πληθώρα δεδομένων ώστε να κατασκευάσει ένα μοντέλο που προβλέπει το επίπεδο πρόσφυσης. Εάν το σύστημα διαγνώσει ότι κάποιος τροχός πρόκειται να εμφανίσει απώλεια πρόσφυσης, ενεργοποιεί προληπτικά το σύστημα 4κίνησης. Σαν αποτέλεσμα, το σύστημα κίνησης σε όλους τους τροχούς βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, μόλις οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!