Ναι στο υδρογόνο από κορυφαίους κατασκευαστές

Πέτρος Πιτσίνης
Ναι στο υδρογόνο από κορυφαίους κατασκευαστές
Με κεφάλαια 10,5 δις ευρώ έχουν στόχο να ενισχύσουν τις υποδομές για αυτοκίνητα που θα κινούνται με υδρογόνο μεγάλες εταιρείες αυτοκινήτου και ενέργειας.

Κολοσσοί από το χώρο της βιομηχανίας αυτοκινήτων και της ενέργειας συγκεντρώθηκαν στο Νταβός της Ελβετίας, όπου ανακοίνωσαν τη δημιουργία του «Συμβουλίου Υδρογόνου» (Hydrogen Council).

Οι Daimler, Toyota, BMW, Honda, Hyundai και Kawasaki μαζί με τις Shell, Total, Air Liquide, Alstom, Anglo American, ENGIE και The Linde Group, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Καθώς πιστεύουν ότι το υδρογόνο αποτελεί την πιο καθαρή εναλλακτική λύση παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε πραγματικό χρόνο, όχι μόνο στα οχήματα, αλλά σε πλειάδα εφαρμογών.

Το υδρογόνο χρησιμοποιείται μέσω των λεγόμενων «κυψελών καυσίμου» για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με μοναδικό παράγωγο της χημικής αυτής διαδικασίας το… νερό. Το μεγάλο πλεονέκτημα των αυτοκινήτων υδρογόνου που ήδη υπάρχουν στην αγορά (Toyota Mirai, Honda Clarity, Hyundai Tucson και Mercedes B-Class F-Cell) είναι ότι παράγοντας την ενέργεια για τους ηλεκτρικούς κινητήρες τους φουλάροντας υδρογόνο, έχουν μεγάλη αυτονομία που φτάνει αυτή των μοντέλων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Ταυτόχρονα, μπορούν να ανεφοδιαστούν σε λίγα λεπτά και όχι να περιμένουν ώρες για να φορτιστούν οι μπαταρίες τους, όπως στα υπόλοιπα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Το μεγάλο μειονέκτημα ωστόσο είναι η ανυπαρξία υποδομής ανεφοδιασμού με υδρογόνο.

Ακριβώς για το λόγο αυτό οι εταιρείες που συμμετέχουν στο «Συμβούλιο Υδρογόνου» δεσμεύτηκαν να επενδύσουν 10,5 δις ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να δώσουν το έναυσμα της δημιουργίας υποδομών σε όλο τον κόσμο και παράλληλα να αναπτύξουν περαιτέρω την τεχνολογία των κυψελών καυσίμου.

Καθώς ανάλογα μεγάλες επενδύσεις γίνονται και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των μπαταριών, μένει να δούμε ποια από τις δύο τελικά θα πάρει το πάνω χέρι και θα επικρατήσει και σε ποιες εφαρμογές. Τουλάχιστον όλοι συμφωνούν σε ένα δεδομένο: το μέλλον –και μάλιστα το άμεσο- διαγράφεται ηλεκτρικό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!