Ιπτάμενο αυτοκίνητο ετοιμάζει η Airbus

Πέτρος Πιτσίνης
Ιπτάμενο αυτοκίνητο ετοιμάζει η Airbus
Διάφοροι ονειροπόλοι εφευρέτες έχουν ασχοληθεί στο παρελθόν με τα ιπτάμενα αυτοκίνητα. Όταν το κάνει όμως η Airbus, το πράγμα σοβαρεύει.

Ο όμιλος της Airbus σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο αυτόνομα κινούμενο ιπτάμενο όχημα αστικής μετακίνησης, μέχρι το τέλος του2017.

Το 2016, η ευρωπαϊκή εταιρεία αεροναυπηγικής και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές εμπορικών αεροσκαφών παγκοσμίως, δημιούργησε το τμήμα αεροπορικών αστικών μεταφορών. Αυτό είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη εναέριων οχημάτων αστικών μεταφορών. Ο στόχος μάλιστα είναι αυτά να λειτουργούν στη βάση της κοινής χρήσης, μέσω εφαρμογών στο κινητό μας τηλέφωνο, με την ανάλογη χρέωση.

«Εκατό χρόνια πριν, οι αστικές μεταφορές μεταφέρθηκαν υπόγεια, τώρα έχουμε τα τεχνολογικά μέσα να τις πραγματοποιούμε εναέρια» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus Τομ Έντερς, κατά τη διάρκεια του συνέδριου τεχνολογίας DLD στο Μόναχο. Πρόσθεσε επίσης ότι ελπίζει πως η Airbus θα μπορεί να παρουσιάσει ένα πρωτότυπα όχημα επίδειξης αυτού του είδους, μέχρι το τέλος του έτους.

«Είμαστε σε μια φάση πειραματισμού, ωστόσο παίρνουμε την εξέλιξη αυτή πολύ σοβαρά», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η Airbus θα παρουσιάσει ηλεκτρικά ιπτάμενα οχήματα, μηδενικών ρύπων.

Η Airbus βλέπει τις αστικές μετακινήσεις ως το next big thing στο τομέα των αερομεταφορών. Φανταστείτε μεγάλα drone δύο ή τεσσάρων επιβατών, εντελώς αυτόνομα στην κίνησή τους τα οποία στο μέλλον θα σας μεταφέρουν οπουδήποτε θελήσετε, σε υπερυψωμένες πλατφόρμες «σταθμούς» επιβίβασης και αποβίβασης μέσα στην πόλη.

Με αυτό το δεδομένο, όλη η επίγεια επιφάνεια θα είναι διαθέσιμη για τους κατοίκους. Εκεί που σήμερα υπάρχουν δρόμοι, θα υπάρχουν χώροι περιπάτου και αναψυχής, κανείς δεν θα ανησυχεί για τα οχήματα και φυσικά ο θόρυβος και η ρύπανση θα είναι μια μακρινή ανάμνηση.

Ακούγεται ίσως ουτοπικό, αλλά φανταστείτε πως θα φαινόταν πριν περίπου 150 χρόνια σε ένα κάτοικο της Ευρώπης, το ενδεχόμενο να ταξιδεύει με ένα αεροσκάφος στην Αμερική σε μόλις 4 ώρες. Απίστευτο;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!