Η έλλειψη σεβασμού είναι το πρόβλημα της F1

Γιώργος Βαρίνος
Η έλλειψη σεβασμού είναι το πρόβλημα της F1
Στην σύγχρονη Φόρμουλα 1 οι οδηγοί δεν έχουν σεβασμό για τους αντιπάλους τους, πιστεύει ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1997, Ζακ Βιλνέβ καθώς νομίζουν πως η Formula 1 είναι ένα videogame.

Μιλώντας στο Autosport International, Ο Καναδός πρωταθλητής παρομοίασε τους αγώνες της Formula 1 ως ένα video game και είπε πως η βελτιωμένη ασφάλεια είχε αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο που οι οδηγοί αγώνων σέβονται ο ένας τον άλλον. Σε σύγκριση με την εποχή κατά την οποία ο πατέρας του Ζιλ Βιλνέβ αγωνιζόταν, ο Ζακ δήλωσε: «Επειδή τα αυτοκίνητα ήταν επικίνδυνα και ήταν δύσκολο να προσπεράσεις, υπήρχε πολύ περισσότερο σεβασμός μεταξύ των οδηγών. Ποτέ δεν είδα να κλείνει κάποιος οδηγός την πορεία του κατά την διάρκεια του φρεναρίσματος. Ήταν καθαροί μεταξύ τους και υπήρχε σεβασμός. Μπορεί να χτυπούσαν ο ένας τον άλλο, αλλά ήταν λάθη τα οποία τα πλήρωναν. Τώρα, η Formula 1 έγινε ένα videogame! Οι οδηγοί οι ίδιοι, ιδίως οι μικροί σε ηλικία, νομίζουν ότι είναι μέσα σε ένα videogame. Δεν υπάρχει καμία σχέση με το παρελθόν. Τι είναι ο σεβασμός; Άγνωστη έννοια. Δεν είναι καν στο λεξικό τους. Όλα είναι μια χαρά κανείς δεν μπορεί να πάθει κάτι, οπότε ας κάνουμε ότι μας κατέβει...»

Ο Βιλνέβ πιστεύει πως ο κατήφορος για την
Formula 1 ξεκίνησε, όταν τα αφεντικά του πρωταθλήματος άρχισαν να ακούτε ό, τι ήθελαν οι οπαδοί. Μια αντίδραση ήταν η εισαγωγή του DRS για την διευκόλυνση των προσπεράσεων το 2011, το οποίο έχει αυξήσει τον αριθμό των προσπεράσεων, αλλά μείωσε την ποιότητα.

«Οι οπαδοί διαμαρτύρονται και λένε... "Δεν υπάρχουν αρκετά προσπεράσματα, δεν υπάρχουν αρκετά από αυτά, δεν είναι αρκετά από εκείνα..." Και η διοίκηση τι έκανε; Ακούγοντας τις παρατηρήσεις των θεατών αποφάσισε να τοποθετήσει DRS. Εντάξει, ας βάλουμε DRS, έτσι θα έχουμε εκατό προσπεράσεις σε έναν αγώνα. Θυμίστε μου όμως μια προσπέραση που θυμάστε με DRS... To DRS, έκανε την Formula 1 περισσότερο σαν ένα videogame. Εντάξει θέλουμε να προσπεράσουμε, ας μην πάρουμε κανένα ρίσκο, ας πατήσουμε ένα κουμπί! Σε έναν αγώνα μοτοσικλετών, μερικές φορές χρειάζεται ένας αναβάτης να περιμένει 10 γύρους για να προσπεράσει, αλλά σε αυτούς τους γύρους, μπορούμε να δούμε τον κόπο του οδηγού, που προσπαθεί να τοποθετηθεί την σωστή στιγμή στην σωστή απόσταση για να πετύχει μια προσπέραση. Στην Formula 1 δεν υπάρχει αυτό. Απλώς πατάμε ένα κουμπί.»

Ο Βιλνέβ επίσης πρόσθεσε, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη έμφαση στη τεχνολογία στην F1. «Πάρτε τον κινητήρα, είναι όμορφο τεχνολογικά, αλλά είναι ωραίο μόνο για τους μηχανικούς, δεν θα έπρεπε να είναι στην F1. Είναι τρομερά τεχνολογικά προηγμένο αλλά χάθηκε η μαγεία, χάθηκε ο μαγικός ήχος που σου σήκωνε τις τρίχες. Αυτούς τους κινητήρες δεν θα τους δούμε ποτέ καν στα αυτοκίνητα παραγωγής...Τεχνολογικές σαχλαμάρες που υποβάθμισαν το σπορ...».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!