Τα πήρε όλα η Peugeot στο Ντακάρ

Πέτρος Πιτσίνης
Τα πήρε όλα η Peugeot στο Ντακάρ
Η 12η και τελευταία ειδική διαδρομή του Ντακάρ ήταν και πάλι υπόθεση της Peugeot, όπως άλλωστε και η θριαμβευτική κατάταξη στο 1-2-3 της γενικής.

Η επικράτηση που αποζητούσε η γαλλική εταιρεία τελικά ήρθε και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Στην τελευταία ειδική διαδρομή δεν είχαμε και πάλι χατ τρικ, καθώς ο Ντε Βιγιέρ με Toyota Hilux μπήκε σφήνα ανάμεσα στους Πετερανσέλ και Ντεσπρέ που τερμάτισαν στην 2η και 4η θέση, με πρώτο τον 9 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Λεμπ.

Ο τελευταίος όμως ήρθε τελικά δεύτερος στη γενική, υποκλινόμενος στην τεράστια εμπειρία και γνώση του γερόλυκου του Ντακάρ Στεφάν Πετερανσέλ. Ο πλέον 13 φορές νικητής του αγώνα, έξι με μοτοσικλέτα (Yamaha) και εφτά με αυτοκίνητο (Mitsubishi, Mini, Peugeot), βρέθηκε πολλές φορές στο κατόπι του Λεμπ, όμως η τεράστια εμπειρία του ήταν αυτή που τελικά μίλησε.

Ο εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής WRC Σεμπαστιέν Λεμπ δείχνει ότι δεν υπάρχει αγώνας που να μην του ταιριάζει. Μόλις στη δεύτερη συμμετοχή του στο θεσμό, με συνοδηγό μάλιστα τον γνωστό μας από το WRC αλλά άπειρο από rally raid Ντανιέλ Ελενά, κατάφερε να βρεθεί στη δεύτερη θέση. Υπογράφοντας έτσι ένα γραμμάτιο νίκης για του χρόνου.

Τρίτος ο επίσης μοτοσικλετιστής στο παρελθόν Σιρίλ Ντεσπρέ, κατάφερε να ανακόψει την επίθεση των Νάνι Ρόμα και Ντε Βιγιέρ που με τα Toyota Hilux και τον Νάσερ Αλ-Ατίγια εκτός από πολύ νωρίς, έκαναν ότι καλύτερο μπορούσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θρίαμβος της Peugeot έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία καθώς επετεύχθη από τρεις Γάλλους οδηγούς, που τυγχάνουν και από τους κορυφαίους στο θεσμό.

Με σχετικά λίγα ατυχήματα αλλά πολλά προβλήματα από τις συνεχείς νεροποντές, το φετινό Ντακάρ είχε και πάλι πολλά απρόβλεπτα συμβάντα όπως αυτό που μπορείτε να δείτε στο video. Όπου το Toyota Hilux του Αργεντινού Αμόρ, κυριολεκτικά το κατάπιε ένα τεράστιο νεροφάγωμα και χρειάστηκε η γνώση των ντόπιων, πολλοί κασμάδες και ένα φορτηγό για να συνεχίσει και –τελικά- να τερματίσει.

Στις μοτοσικλέτες η KTM γιόρτασε την 17η σερί νίκη της σε επίπεδο γενικής στο Ντακάρ με αναβάτη τον Βρετανό Σάντερλαντ, αλλά και ανάλογο με της Peugeot θρίαμβο καθώς κέρδισε τις τρεις πρώτες θέσεις.

Στα φορτηγά για μια ακόμα χρονιά η ρωσική Kamaz επικράτησε σε επίπεδο γενικής κάνοντας μάλιστα το 1-2, απειλούμενη μόνο από τον Ολλανδό Ντε Ρόι με Iveco.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!