«Είναι πολλά τα λεφτά Σούμι. Γι' αυτό φεύγουμε»

Πέτρος Πιτσίνης
«Είναι πολλά τα λεφτά Σούμι. Γι' αυτό φεύγουμε»
Σαν τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το πλοίο, φέρθηκαν δύο μεγάλες εταιρείες, καθώς αποφάσισαν να διακόψουν τη χορηγία τους προς τον βαριά λαβωμένο Μίκαελ Σουμάχερ.

Ο κατασκευαστής πορτών Hörmann και η γνωστή ωρολογοποιία Audemars Piguet αποσύρθηκαν από την ομάδα των χορηγών του Μίκαελ Σουμάχερ. Η γερμανική Hörmann διέκοψε τη συνεργασία της στο τελος του 2016 κοινή συναινέσει με την πλευρά Σουμάχερ, ενώ η ελβετική εταιρεία ρολογιών είχε κάνει την ίδια κίνηση πριν αρκετό καιρό.

Και οι δύο πρώην χορηγοί αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απόφασή τους, ωστόσο υποστήριξαν, ότι συνεχίζουν να διατηρούν «φιλικές επαφές» με τους εκπροσώπους της οικογένειας Σουμάχερ. Η Audemars Piquet είχε δηλώσει στα τέλη του 2014 κατηγορηματικά, ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει χορηγικά τον μεγάλο ασθενή της Formula 1 και ότι δεν ετίθετο κατά κανένα τρόπο θέμα διακοπής της. Μάλιστα το 2015 κυκλοφόρησε ένα συλλεκτικό ρολόι με την ονομασία του Μίκαελ Σουμάχερ, το οποίο είχε εξελιχθεί και σχεδιαστεί με τη βοήθεια του Γερμανού επτά φορές Παγκόσμιου Πρωταθλητή της Formula 1.

Φαίνεται πάντως, ότι τελικά επικράτησε η ψυχρή επιχειρηματική λογική, που επιτάσσει τη φυσική παρουσία όσων υποστηρίζονται από χορηγούς για να προβάλλονται αποτελεσματικά οι χρηματοδότες τους. Ετσι αρκετές εταιρείες αποσύρθηκαν σιωπηλά από το τιμ χορηγών του Σούμι μετά το σοβαρό του ατύχημα στις γαλλικές Άλπεις. Μεταξύ αυτών βρίσκονται η κινέζικη Erlinyou, που κατασκευάζει συστήματα πλοήγησης και ο ελβετικός όμιλος Gaydoul Group με brand names, όπως τη φίρμα παπουτσιών Navyboot και τα αθλητικά ρούχα Jet Set.

Πιστοί στον Σούμι παραμένουν –αν κρίνουμε από τη homepage της προσωπικής του ιστοσελίδας- η Mercedes, η Ferrari, η κατασκευάστρια αγωνιστικών κρανών Schubert, ο παραγωγός μεταλλικού νερού Rosbach και η εταιρεία οικονομικών συμβούλων Deutsche Vermögensberatung. Mάλιστα η τελευταία είναι χορηγός και του γιου του Μίκαελ Σουμάχερ, Μικ!

Τελικά ισχύει, ό,τι είχε πει κάποτε ο Γιώργος Βουλγαράκης, ότι δηλαδή «το νόμιμο είναι και ηθικό»; Ή μήπως θα έπρεπε να βρουν μία λύση οι πρώην χορηγοί με την πλευρά Σουμάχερ και να έδειχναν, ότι κάποια πράγματα –θα έπρεπε να- είναι πάνω από το χρήμα;

Και πώς θα αντιδράσουν οι ίδιοι οι καταναλωτές;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!