Nέα εποχή για τη Hyundai και την Kia στην Ελλάδα
Μετά από αρκετούς μήνες προετοιμασίας και διαπραγμάτευσης, υπογράφηκε με την εκπνοή του 2016 συμφωνία εξυγίανσης του Ομίλου Δάβαρη & των τραπεζών πιστωτών του, με συμμετοχή του Ομίλου Βασιλάκη ως νέου επενδυτή.
Συγκεκριμένα η Derasco , εταιρεία ελεγχόμενη από τον κ. Θ. Βασιλάκη, υπέγραψε σύμβαση εξυγίανσης των εταιρειών HYUNDAI HELLAS Π&Ρ Δάβαρη ABEE (εισαγωγέας - διανομέας Hyundai) και Autodeal Π&Ρ Δάβαρη ABEE (εισαγωγέας - διανομέας KIA) με τις πιστώτριες τράπεζες, όσο και τους μετόχους των δύο εταιρειών. Η σύμβαση προβλέπει συμφωνία για τον σημαντικό περιορισμό των οφειλών των δυο εταιρειών, κυρίως σε επίπεδο τραπεζικών δανείων, μέσω της υπαγωγής τους σε διαδικασία εξυγίανσης με βάση της διατάξεις του άρθρου 106β.
Με κύρια προϋπόθεση την ολοκλήρωση της διαδικασίας αίτησης εξυγίανσης του 106β , η οποία έχει ήδη υποβληθεί στα δικαστήρια και αναμένεται να εξελιχθεί στους επομένους μήνες, η συμφωνία προβλέπει την ενίσχυση των δυο εταιρειών από την DERASCO με συνολικά κεφάλαια 20 εκ ευρώ, μέσω αύξησης κεφαλαίου που θα αντιστοιχεί συνολικά στο 70% των μετοχών των δυο εταιρειών. Ο κος Πάνος Δάβαρης θα παραμείνει μέτοχος των εταιρειών με 30% .
Τα μέρη έχουν λάβει την σύμφωνη γνώμη των δύο κατασκευαστών , Hyundai & KΙΑ, τόσο για την προβλεπόμενη αλλαγή μετοχικής σύνθεσης όσο και για την υποβολή των εταιρειών σε εξυγιαντική διαδικασία του 106β.
Είναι σημαντικό επίσης ότι έχει προβλεφθεί ενδιάμεση χρηματοδότηση που προέρχεται τόσο από τον επενδυτή όσο και από τις τράπεζες, για να διασφαλίσει τις βασικές προϋποθέσεις εμπορικής λειτουργίας των δυο εταιρειών κατά τους επομένους μήνες, που θα διαρκέσει η εξυγιαντική διαδικασία κατά τις προβλέψεις του 106β.
Τόσο ο Όμιλος Δάβαρη όσο και ο Όμιλος Βασιλάκη προσδοκούν ότι η επιτυχής ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας θα δώσει την δυνατότητα στις Hyundai και KIA na διαδραματίσουν εκ νέου σημαντικό ρολό στην αγορά αυτοκίνητου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εταιρεία θα εδρεύει στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Βασιλάκη στην Κάτω Κηφισιά. Στόχος της είναι η επαναφορά των δύο μαρκών στις κορυφαίες θέσεις των πωλήσεων, όπως άλλωστε συνέβη στις αρχές της νέας χιλιετίας, όπου ειδικά η Hyundai κατάφερε επί σειρά ετών να βρίσκεται στην πρώτη τριάδα των πωλήσεων στη χώρα μας, με αποκορύφωμα την πρώτη θέση το 2005.
Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!