Ακυρώθηκε η 9η ειδική διαδρομή στο Ντακάρ

Πέτρος Πιτσίνης
Ακυρώθηκε η 9η ειδική διαδρομή στο Ντακάρ
Ακραία καιρικά φαινόμενα δεν πλήττουν μόνο τη χώρα μας αλλά και την Αργεντινή, με αποτέλεσμα την ακύρωση της ειδικής Σάλτα -Τσιλεσίτο την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου.

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες στις περιοχές που εξελίσσεται το ράλι Ντακάρ έχουν επιφέρει πολλές αναπροσαρμογές και ακυρώσεις διαδρομών. Η πιο σημαντική όμως είναι αυτή της ακύρωσης της 9ης ειδικής διαδρομής, που με συνολικό μήκος 977 χιλιόμετρα και ειδικών διαδρομών 407, ήταν η μεγαλύτερη και ίσως καθοριστική του αγώνα.

Σφοδρές βροχοπτώσεις την περιοχή αυτή της Αργεντινής έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, με κατολισθήσεις δρόμων και μεταφορά τόνων λάσπης, που στοίχισε ήδη τη ζωή σε δύο κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, η οργάνωση του Ντακάρ έσπευσε σε βοήθεια της πολιτικής προστασίας στην κοινότητα Βολκάν, για τη διάσωση των πλημμυροπαθών.

Ήδη αρκετοί οδηγοί ασκούν κριτική στην οργάνωση για την ακύρωση ειδικών διαδρομών και για το γεγονός ότι θα μπορούσε απλώς να καθυστερήσει την έναρξή τους, μέχρι το τέλος των βροχοπτώσεων. Ωστόσο η οργάνωση απαντά ότι οι ζημιές που έχουν προκληθεί κατά τη διαδρομή είναι μόνιμες και θα απαιτήσουν πολλές ημέρες για την αποκατάστασή τους.

Στο αγωνιστικό κομμάτι η κυριαρχία της Peugeot μέχρι στιγμή στα αυτοκίνητα είναι απόλυτη, με τους Λεμπ, Πετερανσέλ και Ντεσπρέ να βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης, οδηγώντας το 3008 DKR. Ελάχιστα πίσω από τους πρώτους βρίσκεται ο Ισπανός Νάνι Ρόμα με το Toyota Hilux, ενώ στην πέμπτη θέση ακολουθεί ο Χίρβονεν με Mini.

Στις μοτοσικλέτες πρώτος στη γενική κατάταξη βρίσκεται ο Σάντερλαντ με KTM ακολουθούμενος από τους Κουιντανίγια με Husqvarna και Βαν Μπέβερεν με Yamaha. Την πεντάδα κλείνουν δύο ακόμα KTM των Γουόκνερ και Φάρες.

Με τρεις ειδικές διαδρομές να απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα στις 14 Ιανουαρίου, δεν αναμένεται να αλλάξουν πολλά πράγματα στην κορυφή, αν και οι διαφορές των πρώτων είναι σχετικά μικρές και οι εκπλήξεις πάντα παρούσες στο Ντακάρ. Ωστόσο φαίνεται ότι η Peugeot στα αυτοκίνητα πάει για θρίαμβο, καταλαμβάνοντας τις θέσεις 1-3, ενώ η KTM για τη 17η νίκη της στη σειρά. Μείνετε συντονισμένοι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!