Το μέλλον των SUV από την Audi (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Το μέλλον των SUV από την Audi (video)
Με το πρωτότυπο Q8 η γερμανική εταιρεία δημιουργεί την επόμενη συναρπαστική ημέρα στα αυτοκίνητα παντός εδάφους. Το μοντέλο παραγωγής θα είναι έτοιμο το 2018.

Η Audi μας προϊδεάζει για το μεγαλύτερο και πιο πολυτελές SUV στη γκάμα της, το Q8, παρουσιάζοντας το πρωτότυπο στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ.

Με μήκος αμαξώματος 5,02 μέτρα, πλάτος 2,04 και μεταξόνιο που θα φτάνει τα 3.0 μέτρα, το Q8 είναι ένα ιδιαίτερα μεγάλο και επιβλητικό SUV που στοχεύει στην κορυφή. Όχι μόνο από άποψη διαστάσεων. Τεχνολογικά και αποδοτικά, θα είναι ότι πιο νέο έχει να προσφέρει η τεχνολογία σήμερα.

Με ημερομηνία παραγωγής το 2018, το πρωτότυπο Q8 που αποκαλύφθηκε στο Ντιτρόιτ δεν θα μπορούσε να βρίσκεται πιο κοντά στο τελικό μοντέλο. Μια πιο δυναμική αισθητικά παρουσία έρχεται ως αποτέλεσμα της μεγάλης οκτάγωνης μάσκας, των επίπεδων φωτιστικών σωμάτων που δείχνουν ως συνέχεια του αμαξώματος και το ογκώδους προφυλακτήρα με τις τεράστιες θυρίδες αερισμού. Τη συμπαγή και επιβλητική εικόνα εντείνουν οι τροχοί των 23’’ με τα τεράστια κεραμικά δισκόφρενα.

Κάτω από το εμπρός καπό ένα υβριδικό «εργοστάσιο» αναλαμβάνει να παράγει 442 ίππους ισχύος και 700 Nm ροπής που έχουν ως αποτέλεσμα εντυπωσιακές επιδόσεις. Η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 250 χλμ./ώρα, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση μόλις 5,4 δλ. Όλα τα παραπάνω, με μέση κατανάλωση 2,3 λίτρων αμόλυβδης ανά 100 χλμ. και με εκπομπή CO2 μόλις 53 γρ./χλμ.

Η κίνηση μεταδίδεται σε όλους τους τροχούς μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου tiptronic οκτώ σχέσεων και του συστήματος Quattro. Κινητήρας εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικό βρίσκονται τοποθετημένοι εν σειρά, με δυνατότητα λειτουργίας μόνο του δεύτερου για απόσταση έως και 60 χιλιόμετρα. Η συστοιχία μπαταριών που είναι τοποθετημένη πίσω για ιδανική κατανομή βάρους φορτίζει πλήρως μέσα μόλις 2.5 ώρες.

Η ανάρτηση του Q8 είναι πλήρως αυτόματα ρυθμιζόμενη και ηλεκτρονικά ελεγχόμενη, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να μεταβάλλει το ύψος του αμαξώματος από το έδαφος έως και 9 ολόκληρα εκατοστά, για μέγιστη ευστάθεια στις μεγάλες ταχύτητες ή κορυφαία προσβασιμότητα σε κάθε είδους έδαφος.

Στο εσωτερικό η πολυτέλεια και η ψηφιακή τεχνολογία παίζουν εντός έδρας. Η μεγάλη οθόνη χειρισμού όλων των συστημάτων που βρίσκεται στο κέντρο του ταμπλό διαθέτει μια piano black απόχρωση όταν δεν χρησιμοποιείται που την καθιστά εντελώς αόρατη, ως δομικό στοιχείο του ταμπλό. Αντί των κλασικών διακοπτών του συστήματος MMI, στο Q8 χρησιμοποιείται μια οθόνη αφής ανάμεσα στα δύο καθίσματα, για τον εύκολο και άμεσο χειρισμό όλων των συστημάτων. Εμπρός από τον οδηγό, μια ακόμα μεγάλη ψηφιακή οθόνη του αναβαθμισμένου virtual cockpit δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, αποτελώντας ένα πλήρες κέντρο ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!