Εξι μυστικά για να μην μας πάρει ο άνεμος (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Εξι μυστικά για να μην μας πάρει ο άνεμος (video)
Προσεκτικό χειρισμό χρειάζεται το αυτοκίνητό μας, όταν φυσούν θυελλώδεις άνεμοι. Μάλιστα η Ford έχει αναπτύξει μία ειδική τεχνολογία για την αντιμετώπισή τους.

Η δύναμη του ανέμου είναι εντυπωσιακή και μπορεί να βγάλει εύκολα ένα αυτοκίνητο για αρκετά μέτρα εκτός πορείας. Αυτό μπορεί να έχει εξαιρετικά δυσάρεστες συνέπειες, αν κινούμαστε παράλληλα με άλλα οχήματα σε δρόμους με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας ή αν μας βγάλει ο αέρας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Πάμπολλα άρθρα έχουν γραφτεί με συμβουλές προς οδηγούς σε βρεγμένο, χιονισμένο και γενικότερα ολισθηρό οδόστρωμα. Ελάχιστοι ασχολούνται όμως με τους κινδύνους από την οδήγηση με έντονους ανέμους και τον τρόπο, που πρέπει να αντιδρούμε όταν βρισκόμαστε στο τιμόνι και επικρατούν τέτοιες συνθήκες.

Ιδού λοιπόν τι πρέπει να προσέξουμε.

1. Παίρνουμε το πόδι από το γκάζι

Όσο γρηγορότερα κινούμαστε σε συνθήκες δυνατού ανέμου, τόσο μεγαλύτερος είναι και ο κίνδυνος, να παρεκκλίνουμε από την πορεία μας. Αν οδηγούμε ένα αυτοκίνητο με 100 χλμ./ώρα και φυσάει πλευρικός άνεμος ταχύτητας 70 χλμ./ώρα, τότε μπορεί να μετατοπιστεί το όχημα περίπου ένα μέτρο προς τα πλάγια. Αν είναι η ταχύτητα του οχήματός μας «μόνον» 30 χλμ./ώρα υψηλότερη, τότε η απόκλιση του αυτοκινήτου μπορεί να φτάσει ακόμη και τα τέσσερα μέτρα. Γιαυτό, ο πιο σημαντικός κανόνας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να παίρνουμε το πόδι από το γκάζι και να μειώνουμε την ταχύτητα.

2. Κρατάμε με τα δύο χέρια το τιμόνι

Ξεχάστε το χαλαρό στυλ οδήγησης. Ο δυνατός πλευρικός άνεμος απαιτεί από τον οδηγό αυτοσυγκέντρωση και τα χέρια σταθερά πάνω στο τιμόνι. Σε αρκετές περιπτώσεις καλείται να κάνει μάλιστα ο οδηγός μικρές διορθώσεις με το τιμόνι, ώστε να μην ξεφύγει το αυτοκίνητο από την πορεία του. Προσοχή όμως! Όλες οι κινήσεις του τιμονιού πρέπει να γίνονται απαλά και όχι απότομα, γιατί αλλιώς θα πετύχουμε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.

3. Προσοχή με τις προσπεράσεις

Αποφύγετε όσο γίνεται τις προσπεράσεις, αν επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι. Μειώστε την ταχύτητα του οχήματος, επιλέξτε ένα αμυντικό στυλ οδήγησης και κάνετε υπομονή, μέχρι να περάσει η κακοκαιρία. Ιδιαίτερα επικίνδυνες είναι οι προσπεράσεις φορτηγών και λεωφορείων, όταν φυσούν δυνατοί πλευρικοί άνεμοι, καθώς οι μεγάλες επιφάνειες των βαρέων οχημάτων προκαλούν περιδινήσεις και ρεύματα. Φτερά στον άνεμο είναι εξάλλου και οι μοτοσικλετιστές, οπότε απαιτείται και εδώ πολύ μεγάλη προσοχή κατά την προσπέρασή τους.

4. Διατηρείτε μεγάλες αποστάσεις

Ο πλευρικός άνεμος αιφνιδιάζει με τις αυξομειώσεις της έντασής του και αρκετοί οδηγοί αντιδρούν λανθασμένα και υπερβολικά. Γιαυτό και πρέπει να τηρούμε μεγαλύτερες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, ώστε να ελέγχουμε καλύτερα την κυκλοφορία και να έχουμε τα απαιτούμενα χρονικά περιθώρια για να αντιμετωπίσουμε ψύχραιμα οποιαδήποτε κατάσταση.

5. Οι άγνωστες ιδιαιτερότητες

Η ένταση του ανέμου εξαρτάται –μεταξύ άλλων- και από το περιβάλλον, όπου κινούμαστε. Για παράδειγμα στις γέφυρες και σε δρόμους κοντά σε δασικές περιοχές εμφανίζονται συχνότερα έντονα ρεύματα και απαιτούν προσοχή, όπως υποδηλώνουν και οι ανάλογες πινακίδες κυκλοφορίας. Επίσης ο αέρας μπορεί να παρασύρει διάφορα αντικείμενα ή σπασμένα κλαδιά πάνω στον δρόμο, αλλά και να γυρίσει την πόρτα του αυτοκινήτου μας, αν την δεν την κρατάμε γερά, όταν την ανοίγουμε.

Η απάντηση της Ford στον πλευρικό άνεμο

Οι μηχανικοί της Ford έχουν εξελίξει για τα επαγγελματικά μοντέλα Transit και Transit Custom ένα σύστημα αντιμετώπισης του πλευρικού ανέμου, που βοηθά το όχημα να παραμείνει στην πορεία του μέσω αυτόματου φρεναρίσματος. Σύμφωνα με την εταιρεία, είναι ενσωματωμένο στο σύστημα ευστάθειας και διαθέτει αισθητήρες, οι οποίοι ελέγχουν το αυτοκίνητο εκατό φορές το δευτερόλεπτο σε ταχύτητες άνω των 45 χλμ./ώρα. Σε έντονους πλευρικούς ανέμους αντιδρά το καινοτόμο σύστημα της Ford εντός διακοσίων χιλιοστών του δευτερολέπτου και ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα στη μία πλευρά του οχήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μία αυτόματη διόρθωση, που έχει ως στόχο τη μείωση των συνεπειών από την ξαφνική εμφάνιση πλευρικών ρευμάτων του αέρα. Ο οδηγός αντιλαμβάνεται απλά μία ελαφρά επιβράδυνση του αυτοκινήτου και μπορεί να κάνει και ο ίδιος τις απαραίτητες διορθώσεις με το τιμόνι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!