Κροατικό supercar διασύρει Porsche και Ferrari (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Κροατικό supercar διασύρει Porsche και Ferrari (video)
To Rimac Concept One είναι ηλεκτρικό με ισχύ 1.088 ίππων και αναδείχτηκε νικητής σε διαδοχικές κόντρες επιτάχυνσης με 918 Spyder και LaFerrari.

'Eνα ηλεκτρικό supercar μιας εταιρείας που ιδρύθηκε μόλις το 2009, στο γκαράζ του ιδρυτή της Μάτε Ρίμακ, μέσα σε 7 χρόνια προκαλεί και νικά τα ιερά τέρατα των σπορ αυτοκινήτων. Και μάλιστα όχι κάποια από τα μοντέλα τους, αλλά τα κορυφαία.

Η νέα εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχει κάτι από την ομορφιά και την αγνότητα των πρώτων ημερών της αυτοκίνησης το 19ο αιώνα, όταν οι μεγαλύτερες σήμερα αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκινούσαν ως όραμα στο μυαλό προικισμένων μηχανικών.

Η κροατική Rimac Automobili είναι ένα αντίστοιχο χαρακτηριστικό εγχείρημα του 21ου αιώνα, που δείχνει τόσο πολλά υποσχόμενο όσο και η απόδοση του πρώτου της μοντέλου, του Concept One.

Με ισχύ 1.088 ίππων από τέσσερις ηλεκτρικούς κινητήρες που είναι τοποθετημένοι σε κάθε τροχό, το Concept One έχει επίσης τεράστια ροπή 1.600 Nm που αποδίδεται άμεσα. Έτσι, παρά το βάρος των 1.850 κιλών, οι επιδόσεις είναι εκπληκτικές με την επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα να ολοκληρώνεται σε 2,6 δλ. και την τελική ταχύτητα να φτάνει στα 355 χιλιόμετρα.

Η αυτονομία του Concept One είναι 330 χιλιόμετρα, όχι φυσικά οδηγώντας σε ρυθμούς τελικής ταχύτητας, ενώ το κόστος του ανάλογο των επιδόσεών του, δηλαδή τεράστιο. Για την ακρίβεια, περίπου 1.000.000€.

Η παραγωγή του Rimac ξεκίνησε μέσα στο 2016, λίγο μετά την παρουσίασή του σε τελική μορφή, στην έκθεση της Γενεύης το Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Μέχρι σήμερα μόλις 8 έχουν κατασκευαστεί και έχουν όλα πουληθεί, ενώ συνολικά η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τα 55 αυτοκίνητα.

Πολύ λιγότερα δηλαδή από τον αριθμό των LaFerrari και 918 Spyder που το Rimac κατάφερε να αφήσει πίσω σε αγώνες επιτάχυνσης, όπως μπορείτε να δείτε στη συνέχεια. Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η νέα εποχή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που έρχεται μπορεί να είναι εκτός από οικολογική και συναρπαστική.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!