Ακόμα ένα ποτηράκι προς το θάνατο

Πέτρος Πιτσίνης
Ακόμα ένα ποτηράκι προς το θάνατο
Ποσοστό 33% των θανατηφόρων ατυχημάτων στις γιορτές οφείλεται στην κατανάλωση αλκοόλ. Που αποδεικνύει ότι δεν πρέπει ποτέ να πίνουμε όταν οδηγούμε.

Η νόμιμη ποσότητα αλκοόλ που θεωρείται επιτρεπτή για οδήγηση είναι 0.25 γρ./λίτρο αέρα που εκπνέουμε ή 0.50 γρ./λίτρο αίματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά σε πόση κατανάλωση ποτών αντιστοιχεί, τι είδους και περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνει όποιος οδηγεί; Πολύ απλά να μην βάζει στο στόμα του αλκοόλ, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων πως θα τον επηρεάσει ακόμα και ένα ποτηράκι κρασί ή μπύρα, ανάλογα με την ψυχολογική του κατάσταση, με τη λήψη τροφής και πολλούς ακόμα παράγοντες.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία επισημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα της λήψης ακόμα και ελάχιστης ποσότητας αλκοόλ στην ικανότητά του για οδήγηση. Τα στοιχεία άλλωστε που δείχνουν ότι ένα στα τρία θανατηφόρα ατυχήματα της ημέρες των γιορτών προκαλείται από οδηγό σε κατάσταση μέθης, είναι εξόχως ανησυχητικά.

Η άποψη «ένα ποτηράκι κρασί δεν πειράζει» είναι τόσο ανώριμη όσο και επιστημονικά αβάσιμη, καθώς κάθε οργανισμός έχει διαφορετική ικανότητα απορρόφησης του αλκοόλ και φυσικά διαφορετικά συμπτώματα. Έτσι, η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία επισημαίνει ότι παρά την μικρή ανοχή του νόμου, όποιος πρόκειται να οδηγήσει δεν πρέπει ούτε να μυρίσει το αλκοόλ.

Η έστω και ελάχιστη μείωση τις ικανότητας αντίληψης και αντίδρασης κατά την οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ, μπορεί να αποβεί μοιραία ειδικά υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες όπως αυτές των φετινών γιορτών. Η οδήγηση σε βροχή, χιόνι και πάγο απαιτεί από τον οδηγό των 100% της προσοχής και, αν αυτή είναι μειωμένη, τότε αυξάνεται εκθετικά η πιθανότητα ατυχήματος.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε έρευνα που έγινε πρόσφατα από την Ford , ακόμα και το hangover, δηλαδή τα αποτελέσματα της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ την επόμενη ημέρα, μειώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό την ικανότητα οδήγησης και θεωρούνται αιτία σοβαρών ατυχημάτων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!