Οι 10+1 εντολές για την οδήγηση στο χιόνι

Πέτρος Πιτσίνης
Οι 10+1 εντολές για την οδήγηση στο χιόνι
Εύκολες και πρακτικές συμβουλές για να μην γίνει το πανέμορφο χειμερινό σκηνικό επικίνδυνο και να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς οι μετακινήσεις σας.

Το κατάλευκο χιόνι στρώνεται στους δρόμους και η ατμόσφαιρα πλημμυρίζει γιορτινή αύρα. Τα παιδιά είναι ευτυχισμένα και εμείς πρόθυμοι να τα ακολουθήσουμε στη χαρά και στο παιχνίδι τους.

Το χειμερινό σκηνικό μπορεί να είναι υπέροχο αν το παρακολουθείς καθισμένος στον καναπέ με την θαλπωρή του τζακιού ή στην εξοχή φτιάχνοντας χιονάνθρωπο. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να κάνει την οδήγηση μια πραγματική πρόκληση, ακόμη και να οδηγήσει σε ατύχημα.

Με αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να προετοιμάσουμε κατάλληλα τον εαυτό μας και το αυτοκίνητο, πριν πραγματοποιήσουμε μια απλή διαδρομή ή ένα ταξίδι στο χιόνι.

1. Αν το αυτοκίνητο είναι καλυμμένο με χιόνι, καθαρίζουμε όσο μπορούμε την ουρανό και όλες τις γυάλινες επιφάνειες.

2. Έχουμε ελέγξει να υπάρχει νερό στο σύστημα πλύσης του παρμπρίζ (με ειδικό αντιψυκτικό πρόσθετο) και φυσικά ότι τα ελαστικά μας και οι υαλοκαθαριστήρες είναι σε άριστη κατάσταση.

3. Αφήνουμε τον κινητήρα να ζεσταθεί και ξεκινάμε μόνο όταν έχει φύγει η υγρασία από τα τζάμια και το χιόνι ή ο πάγος από το παρμπρίζ, χρησιμοποιώντας ζεστό αέρα σε συνδυασμό με τον κλιματισμό (A/C ανοιχτό).

4. Φροντίζουμε απαραίτητα να έχουμε μαζί μας ένα ζευγάρι αλυσίδες και αδιάβροχα γάντια εργασίας.

5. Αν χρειαστεί, τις αλυσίδες τις τοποθετούμε στους τροχούς του κινητήριου άξονα. Σε μόνιμα τετρακίνητα οχήματα, καλύτερα στους εμπρός. Χρυσός κανόνας: γνωρίζουμε πως τις τοποθετούμε, έχοντας κάνει δοκιμή πριν τις χρειαστούμε.

6. Οδηγούμε αλλάζοντας όσο το δυνατόν λιγότερο και πάντα σταθερά και σταδιακά την κινητική κατάσταση του οχήματος. Δηλαδή διατηρούμε σταθερά χαμηλή ταχύτητα, δεν επιταχύνουμε ούτε επιβραδύνουμε απότομα.

7. Αφήνουμε μεγάλες αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα, τουλάχιστο 5-10 μήκη αυτοκινήτων.

8. Τις ανηφόρες τις ανεβαίνουμε αφού έχουμε βεβαιωθεί ότι τίποτα δεν θα μας σταματήσει ενδιάμεσα, με σταθερή ταχύτητα και την μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο για την αποφυγή απώλειας πρόσφυσης.

9. Στις κατηφόρες χρησιμοποιούμε τη χαμηλότερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο, ελάχιστο φρένο αν χρειαστεί και φροντίζουμε να μην υπάρχουν άλλα οχήματα εμπρός μας.

10. Αν ξεκινάτε για μεγάλο ταξίδι, φροντίστε να έχετε πάντα γεμάτο με καύσιμο ρεζερβουάρ, προμήθειες σε ξηρά τροφή, νερό και ισοθερμικές κουβέρτες στο χώρο αποσκευών. Δεν θα είστε οι πρώτοι ούτε οι μόνοι που πιθανώς θα διανυκτερεύσετε στο αυτοκίνητό σας, αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

11. Και για το τέλος, ίσως η πιο σημαντική εντολή: αν υπάρχει πρόβλεψη για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, απλώς μείνετε σπίτι.

Θυμηθείτε ότι το μεγαλύτερο κατόρθωμα ενός καλού οδηγού είναι να φτάνει πάντα με ασφάλεια στον προορισμό του. Οι εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες απαιτούν τεράστια προσοχή, καθαρό μυαλό, σωστή προετοιμασία και… χρόνο για να αντιμετωπίσουμε τα απρόοπτα. Δεν βιαζόμαστε, δεν νευριάζουμε και δεν προκαλούμε την τύχη μας. Για να μπορέσουμε όλες και όλοι να γιορτάσουμε το νέο χρόνο χαρούμενοι και υγιείς.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!