Τα πάντα νέα στο Suzuki Swift (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Τα πάντα νέα στο Suzuki Swift (video)
Το δημοφιλές μικρό Suzuki αλλάζει εκ βάθρων, διατηρώντας μόνο τις βασικές αναλογίες του προκατόχου του στο αμάξωμα, που το έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό.

Το όνομα Swift το γνωρίσαμε για πρώτη φορά από τη Suzuki του 1985 και χαρακτήρισε τρεις γενιές πολύ πετυχημένων μοντέλων την κατηγορίας B, σε μια πλειάδα παραλλαγών αμαξώματος: 5θυρο χάτσμπακ, 3θυρο χάτσμπακ, τετράθυρο σεντάν και δίθυρο cabrio.

Το όνομα χάθηκε από τη γκάμα της Suzuki στο τέλος της δεκαετίας του 90 με την εμφάνιση του Ignis και επανήλθε το 2005 με ένα εντελώς νέο και εξαιρετικά πετυχημένο μοντέλο, που αποτέλεσε το Swift του 21ου αιώνα. Η πρώτη γενιά του μοντέλου δέχτηκε μια σημαντική επανασχεδίαση το 2010 συνεχίζοντας μέχρι σήμερα, όπου αλλάζει ριζικά.

Με το νέο πλαίσιο Heartect που χρησιμοποιείται επίσης από τα Baleno και Ignis νέας γενιάς, το Swift αποκτά καλύτερους χώρους, του κινητήρες νέας γενιάς της Suzuki και μια υβριδική εκδοχή, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν κατά το λανσάρισμα του μοντέλου στην Ιαπωνία, που πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2016. Επίσης, το βάρος του παραμένει πολύ χαμηλό, μόλις 1.000 κιλά, με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται σε επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση και περιορισμένους ρύπους.

Το νέο Swift στην ευρωπαϊκή του εκδοχή δεν θα αλλάξει αισθητικά, ωστόσο θα προσφέρεται με διαφορετικά στοιχεία εξοπλισμού και πιθανώς με διαφορετικούς συνδυασμούς κινητήρων. Στην Ιαπωνία το μοντέλο διατίθεται ως υβριδικό, με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα βενζίνης των 1.2 λίτρων ως βασικό και τον τρικύλινδρο turbo βενζίνης του λίτρου με ισχύ 115 ίππων.

Στην Ευρώπη προφανώς θα προστεθεί και το σύνολο των 1.3 λίτρων πετρελαίου με άγνωστη προς το παρόν ισχύ, ανάμεσα στους 75 και στους 95 ίππους. Τα κιβώτια θα είναι πέντε και έξι σχέσεων χειροκίνητα και αυτόματο CVT. Παράλληλα, όπως συνηθίζει η Suzuki, το μοντέλο, αν όχι από το λανσάρισμά του, στη συνέχεια θα διατίθεται και ως 4Χ4.

Η έκδοση Sport θα υπάρχει και στη νέα γενιά, όχι όμως με τον κινητήρας βενζίνης των 1.6 λίτρων ισχύος 130 ίππων, αλλά με τον νέο boosterjet turbo βενζίνης των 1.4 λίτρων που γνωρίσαμε στο Vitara και αποδίδει 140 ίππους. Για την περίσταση ωστόσο, η ισχύς ίσως να αυξηθεί στους 150 και πλέον ίππους.

Σημαντικά νέα φέρνει το νέο Swift και στον τομέα του εξοπλισμού, όπου θα διαθέτει νέας γενιάς συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης όπως αυτόματο φρενάρισμα σε περίπτωση πιθανής πρόσκρουσης, δυνατότητα διατήρησης της λωρίδας κυκλοφορίας, αυτόματη διατήρηση σταθερής ταχύτητας (cruise control) με δυνατότητα προσαρμογής της ταχύτητας σε αυτή του προπορευόμενου αυτοκινήτου, κάμερα στάθμευσης με δυνατότητα περιμετρικής απεικόνισης και αυτόματη λειτουργία προβολέων.

Επίσης νέα συστήματα multimedia που υποστηρίζουν λειτουργείες όπως το Android auto για τη σύνδεση φορητών συσκευών και πρόσβαση στο internet θα είναι διαθέσιμες.

Το νέο Swift θα κάνει το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο στη διεθνή έκθεση της Γενεύης το Μάρτιο του 2017 και λίγο αργότερα μέσα στο νέο έτος θα ξεκινήσει η εμπορική του διάθεση, με τιμές ανάλογες αυτών του σημερινού μοντέλου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!