Gazoo, το πιο «καυτό» Toyota Yaris

Πέτρος Πιτσίνης
Gazoo, το πιο «καυτό» Toyota Yaris
Η πλέον εντυπωσιακή, ισχυρή και δυναμική έκδοση του Toyota Yaris θα εμφανιστεί το 2017 με το όνομα του αγωνιστικού κλάδου της ιαπωνικής εταιρείας στο πίσω μέρος του.

Την κεφαλαιοποίηση στον εμπορικό στίβο της συμμετοχής της στο WRC ξεκινά πολύ νωρίς, σχεδόν ταυτόχρονα με την αγωνιστική της εμπλοκή, η Toyota. Έξυπνα σκεπτόμενη και γρήγορα αντιδρώντας, ανακοίνωσε -κατά την παρουσίαση της αγωνιστικής ομάδας που θα συμμετέχει με το Yaris WRC στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι- την παραγωγή της έκδοσης δρόμου Yaris Gazoo, που θα στοχεύσει τους αγοραστές της κατηγορίας των μικρών «καυτών» πεντάθυρων μοντέλων.

Έχοντας εμπρός της ένα ισχυρό ανταγωνισμό με τα Renault Clio Sport, Peugeot 208 Sport, Ford Fiesta ST και φυσικά το Polo GTi, η Toyota φαίνεται πως θα δώσει μια πολύ πειστική απάντηση, καθιστώντας το Yaris Gazoo διεκδικητή του στέμματος της κατηγορίας.

Η αγωνιστική βάση υπάρχει, ο κινητήρας των 1.6 λίτρων που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί επίσης, ενώ το κατάλληλο αμάξωμα η Toyota θεωρεί ότι είναι το τρίθυρο, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν το χρησιμοποιούν πλέον.

Το Yaris Gazoo, τουλάχιστον ως σκαρίφημα, φαίνεται να έχει ότι χρειάζεται για να αποτελέσει ένα υπολογίσιμο αντίπαλο στην κατηγορία. Μεγάλους τροχούς, εντυπωσιακά αεροδυναμικά βοηθήματα, μικρή απόσταση από το έδαφος και αυξημένα μετατρόχια.

Από άποψη μηχανικών μερών δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, ωστόσο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι για να σταθεί επάξια απέναντι στον ανταγωνισμό, η βάση της απόδοσης θα είναι τα 200 άλογα ισχύος και τα 250 περίπου Nm ροπής, μαζί με ένα χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων. Η κίνηση θα μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς, ενώ ένα μεγάλο στοίχημα θα αποτελέσει το χαμηλό βάρος, που μπορεί να δώσει σημαντικό πλεονέκτημα επιδόσεων και διασκεδαστικής οδικής συμπεριφοράς, χωρίς εξεζητημένες λύσεις στα μηχανικά μέρη.

Περιμένουμε με αγωνία το Yaris Gazoo, γιατί σίγουρα θα ταράξει τα νερά στην κατηγορία που τα τελευταία χρόνια μας δίνει δείγματα εξαιρετικών –και ταυτόχρονα προσιτών- σπορ μοντέλων.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!