Χωρίς τιμόνι θα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ

Πέτρος Πιτσίνης
Χωρίς τιμόνι θα κυκλοφορούν στις ΗΠΑ
Στην πολιτεία του Μίσιγκαν ψηφίστηκε νόμος για την κυκλοφορία αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, ακόμα και χωρίς τιμόνι, πεντάλ και… οδηγό.

Έως σήμερα, διάφορες πολιτείες στις ΗΠΑ όπως η Νεβάδα και η Καλιφόρνια επιτρέπουν την κυκλοφορία πρωτότυπων μοντέλων αυτόνομα κινούμενων οχημάτων, υποστηρίζοντας έτσι την ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη της σχετικής τεχνολογίας σε πραγματικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ο νόμος απαιτεί την παρουσία ατόμου εντός του αυτόνομου οχήματος, ώστε σε περίπτωση που υπάρχει αστοχία λειτουργίας, να πάρει αμέσως τον έλεγχο. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι στους αμερικανικούς δρόμους έχουν σημειωθεί ατυχήματα, για τα οποία ευθύνονταν τα νέας τεχνολογίας αυτόνομα οχήματα.

Στην πολιτεία του Μίσιγκαν ωστόσο έθεσαν ακόμα πιο ψηλά τον πήχη της υποστήριξης της νέας τεχνολογίας των κατασκευαστών, δίνοντάς τους τη νομική δυνατότητα να θέτουν σε κυκλοφορία αυτόνομα οχήματα ακόμα και χωρίς οδηγό. Έτσι, μπορούν να καταργήσουν επίσης το συμβατικό τιμόνι και τα πεντάλ, στο δρόμο προς την κατάκτηση του μέλλοντος.

Όπως έχουμε δει ήδη, αρκετοί κατασκευαστές έχουν παρουσιάσει πρωτότυπα αυτόνομων οχημάτων στα οποία όταν τον έλεγχο τον έχει ο… αυτόματος πιλότος, το τιμόνι και τα πεντάλ εισέρχονται στο ταμπλό και στο αμάξωμα αντίστοιχα, ώστε να μην ενοχλούν τον οδηγό. Να λοιπόν που από τώρα και στο εξής, θα μπορούν να δοκιμάζουν σε πραγματικές συνθήκες και αυτή την τεχνολογία, που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!