Τι τραβάει ένα αυτόνομο Nissan Leaf; (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Τι τραβάει ένα αυτόνομο Nissan Leaf; (video)
H Nissan σκέφτηκε πολύ πως θα κάνει ένα πρωτότυπο αυτόνομο Nissan Leaf χρήσιμο και το έβαλε να… κουβαλάει αυτοκίνητα στο εργοστάσιό της στην Ιαπωνία.

Η τεχνολογία αυτόνομης κίνησης οχημάτων μπορεί να βρίσκεται ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, ωστόσο η Nissan, κατά την εξέλιξη ενός Leaf που κινείται μόνο του, φαίνεται ότι επέλεξε το «τερπνόν μετά του ωφελίμου».

Έτσι, χρησιμοποίησε ένα ηλεκτρικό Leaf ως ρυμουλκό, που εντελώς αυτόνομα μεταφέρει αυτοκίνητα από τα σημεία παραγωγής στα σημεία φόρτωσης, στο εργοστάσιο Οπάμα της Ιαπωνίας. Σε αντίθεση με τα συμβατικά αυτόματα συστήματα για τη μεταφορά οχημάτων, τα οποία απαιτούν την εγκατάσταση είτε σιδηροτροχιάς είτε μαγνητικής ταινίας για να ακολουθούν την πορεία τους, το Leaf αυτό δεν χρειάζεται καμία ειδική υποδομή.

Είναι εξοπλισμένο με μια σειρά από κάμερες και σαρωτές λέιζερ που ανιχνεύουν τη σήμανση των λωρίδων κυκλοφορίας, κράσπεδα και τα πιθανά εμπόδια ή κινδύνους γύρω από το όχημα. Από διασταύρωση των στοιχείων αυτών με τα δεδομένα του GPS που έχει καταχωρημένη την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το αυτοκίνητο, υπολογίζει τη δική του θέση και εκτελεί χωρίς εξωτερική βοήθεια της διαδρομή.

Το Leaf κινείται εντός των ορίων ταχύτητας του εργοστασίου, σταματά και φυσικά ξεκινά αυτόματα, ενώ η διαδρομή μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί για να καλύψει τις αλλαγές στις διαδικασίες παραγωγής ή στην πορεία μεταφοράς. Όλα τα Leaf χωρίς οδηγό συνδέονται με ένα κεντρικό σύστημα ελέγχου της κυκλοφορίας, η οποία μπορεί να παρακολουθεί τη θέση, την ταχύτητα οδήγησης, τη φόρτιση της μπαταρίας και την κατάσταση λειτουργίας του κάθε οχήματος.

Με αυτό τον έξυπνο τρόπο λοιπόν η Nissan εξελίσσει την τεχνολογία αυτόνομης κίνησης των οχημάτων της, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες ρυμούλκησης στο εργοστάσιό της.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!