Φώτα που… ενημερώνουν ετοιμάζει η Mercedes (video)

Γιώργος Βαρίνος
Φώτα που… ενημερώνουν ετοιμάζει η Mercedes (video)
Ξεχάστε τα φώτα των αυτοκινήτων που ξέρατε. Η ψηφιακή επανάσταση που φέρνει η Mercedes, καθιστά τους προβολείς των αυτοκινήτων μέσα ασφάλειας και ενημέρωσης.

Φώτα μόνο για ορατότητα τη νύχτα; Όχι, απαντά η Mercedes, εμπνευσμένη από τους προβολείς εικόνας. Έτσι δημιούργησε την τεχνολογία Digital Light, που καθιστά τα φώτα των αυτοκινήτων πολύ πιο χρήσιμα στην υποβοήθηση της οδήγησης και την προβολή μηνυμάτων και σημαντικών ενδείξεων τόσο για τον οδηγό, όσο και για τους υπόλοιπους χρήστες του δρόμου.

Βασισμένα σε ένα πολύ προηγμένο λογισμικό και χιλιάδες LED pixel, τα ψηφιακά φώτα της Mercedes παράγουν ένα λαμπερό φως που κάνει την οδήγηση τη νύχτα ιδιαίτερα ασφαλή. Με δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα και αυτόματα στις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος, εξασφαλίζουν πάντα την ιδανική ορατότητα χωρίς να θαμπώνουν τους αντίθετα ερχόμενους οδηγούς, ποδηλάτες ή πεζούς.

Αυτά όμως είναι ελάχιστα μόνο τα από τα προηγμένα χαρακτηριστικά τους. Ταυτόχρονα με την χρήση των φώτων που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, τα ψηφιακά θα μπορούν να συνεργάζονται τόσο με το GPS όσο και με τα υπόλοιπα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, και να ενημερώνουν τον οδηγό για μια πλειάδα σημαντικών παραμέτρων της οδήγησης.

Συγκεκριμένα, θα μπορούν να προβάλλουν τόξα κατεύθυνσης στα σημεία που πρέπει να στρίψει, οδικά σήματα στο σημεία που πρέπει να προσέξει και σε επικίνδυνες διασταυρώσεις. Παράλληλα, θα έχει τη δυνατότητα να ειδοποιεί και τους υπόλοιπους χρήστες της οδού. Για παράδειγμα να προβάλει, σε σημείο που δεν υπάρχει, μια φωτεινή διάβαση πεζών, ώστε αυτή να γνωρίζουν ότι ο οδηγός τους παραχωρεί προτεραιότητα!

Αυτές οι πρωτοποριακές δυνατότητες των ψηφιακών φώτων, καθιστούν άμεση και γρήγορη την ενημέρωση του οδηγού –στο οπτικό του πεδίο μάλιστα, χωρίς να χρειαστεί να αποσπάσει ούτε χιλιοστό την προσοχή του από το δρόμο. Έτσι η νυχτερινή οδήγηση δεν είναι πλέον ρουλέτα από άποψη ασφάλειας αλλά μια εύκολη και αγχολυτική διαδικασία.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!