Καινοτομίες Ford για μέγιστη ασφάλεια (video)

Καινοτομίες Ford για μέγιστη ασφάλεια (video)

Καινοτομίες Ford για μέγιστη ασφάλεια (video)

Τα προηγμένα ψηφιακά συστήματα υποβοήθησης της Ford διευκολύνουν κάθε οδηγό να αντιμετωπίσει με απόλυτη επιτυχία κάθε δύσκολη κατάσταση. 

Σπάσιμο νεύρων, πιθανοί κίνδυνοι ακόμα και δαπανηρές επισκευές από μικροσυγκρούσεις και γρατζουνιές – αυτός είναι πολλές φορές ο απολογισμός ενός παρκαρίσματος – ο χειρότερος εφιάλτης των οδηγών σε όλη την Ευρώπη.

Η ειδοποίηση διερχόμενης κυκλοφορίας με τεχνολογία αυτόματου φρεναρίσματος της Ford είναι σχεδιασμένη για να μειώνει το στρες του παρκαρίσματος εντοπίζοντας διερχόμενα άτομα και αντικείμενα πίσω από το όχημα, ειδοποιώντας τον οδηγό και τέλος φρενάροντας εάν ο οδηγός δεν αντιδράσει.

Αυτές οι νέες τεχνολογίες – που αναμένεται να είναι διαθέσιμες για πρώτη φορά με οχήματα Ford την επόμενη διετία - αποτελούν τμήμα της δέσμευσης της εταιρείας να τριπλασιάσει τις επενδύσεις της στην ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης οδηγού. Με τον τρόπο αυτό θα τα εξελίξει περαιτέρω και θα επεκτείνει τις δυνατότητές τους, επιταχύνοντας το λανσάρισμα συστημάτων που θα διευκολύνουν το παρκάρισμα και την οδήγηση σε συνθήκες πυκνής κυκλοφορίας, και θα βοηθούν στην αποφυγή συγκρούσεων.

Το αναβαθμισμένο active park assist ελέγχει το τιμόνι, την επιλογή σχέσης στο κιβώτιο και την εμπρός/πίσω κίνηση για να διευκολύνει τη διαδικασία στάθμευσης μέσω ενός διακόπτη. Το σύστημα μπορεί να κατευθύνει το όχημα μέσα και έξω από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης και να το παρκάρει με όπισθεν σε κάθετο χώρο. Το αναβαθμισμένο Active Park Assist χρησιμοποιεί επίσης αισθητήρες για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων στάθμευσης.

Το Cross Traffic Alert με λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος χρησιμοποιεί αισθητήρες ραντάρ για να παρακολουθεί την περιοχή πίσω από το όχημα. Εάν ο οδηγός κάνει όπισθεν και δεν αντιδράσει στην αρχική προειδοποίηση, το σύστημα είναι σχεδιασμένο για να ενεργοποιεί αυτόματα τα φρένα. Επίσης ανιχνεύει μοτοσικλέτες και ποδήλατα.

Η κάμερα όπισθεν προβάλλει μία ευρυγώνια εικόνα του πίσω μέρους του αυτοκινήτου στην οθόνη του αυτοκινήτου, προσφέροντας παρόμοια λειτουργικότητα με την Front Wide View Camera της Ford που βρίσκεται στο εμπρός τμήμα των μοντέλων Ford Edge, Galaxy και S-MAX. Στην όπισθεν, προσφέρει μία πρόσθετη εικόνα που επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν πέρα από τις γωνίες καθώς και αντικείμενα και εμπόδια που πλησιάζουν πίσω από το όχημα.

H Ford εξελίσσει επίσης μία νέα τεχνολογία που βοηθά τους οδηγούς να αποφύγουν σταματημένα ή αργά κινούμενα οχήματα και το ενδεχόμενο σύγκρουσης.

Το σύστημα υποστήριξης ελιγμών αποφυγής εμποδίου Evasive steering assist  έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με ταχύτητες πόλης και αυτοκινητόδρομου. Το σύστημα ενεργοποιείται εάν δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την αποφυγή μιας σύγκρουσης μόνο με φρενάρισμα και ο οδηγός αποφασίζει να κάνει έναν ελιγμό αποφυγής.

Η Ford δημιούργησε ακόμα μία τεχνολογία, το Wrong Way Alert, που μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο να εισέλθει το όχημα σε λάθος κατεύθυνση στον αυτοκινητόδρομο, προειδοποιώντας τους οδηγούς. Οι συγκρούσεις λόγω οδήγησης σε λάθος ρεύμα κυκλοφορίας είναι αιτίες για σοβαρούς και μοιραίους τραυματισμούς συγκριτικά με άλλα είδη ατυχημάτων.

Το Traffic Jam Assist είναι μία ακόμα τεχνολογία που είχε ανακοινώσει παλιότερα η Ford, και αναμένεται να κυκλοφορήσει ευρέως μέσα στην επόμενη διετία. Το σύστημα βοηθά το οδηγό να διατηρεί το όχημα στο κέντρο της λωρίδας του και χρησιμοποιεί το φρένο και το γκάζι για να εναρμονιστεί με το ρυθμό του προπορευόμενου οχήματος

Μακροπρόθεσμα, η Ford εξελίσσει επίσης ένα προηγμένο σύστημα φωτισμού, βασισμένο σε κάμερα που διευρύνει τη δέσμη των προβολέων σε διασταυρώσεις και κυκλικούς κόμβους ακολουθώντας την ερμηνεία των σημάτων της κυκλοφορίας.

Η Ford είναι ήδη πρωτοπόρος στις τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού. Στην Ευρώπη, προσφέρει μία πλούσια γκάμα συστημάτων, προσιτών στην ευρεία βάση πελατών, εδώ  και πολλά χρόνια:

•             Pre-Collision Assist with Pedestrian Detection

•             Intelligent Speed Limiter: όταν ενεργοποιείται ανιχνεύει οδικά σήματα και ρυθμίζει το γκάζι για να βοηθήσει τους οδηγούς να παραμείνουν εντός νόμιμων ορίων και να αποφύγουν τα πρόστιμα

•             Glare-Free Highbeam: χρησιμοποιεί μία κάμερα τοποθετημένη στο παρμπρίζ για την ανίχνευση των προβολέων ή των πίσω φώτων ποδηλάτων σε απόσταση έως 100m, μοτοσυκλετών έως 400m και αυτοκινήτων έως 800m τη νύχτα. Επίσης χρησιμοποιεί προβολείς ειδικής σχεδίασης που μπλοκάρουν το φως το οποίο σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να ‘τυφλώσει’ προσωρινά άλλους οδηγούς και δικυκλιστές

•             Adaptive Front Lighting System της Ford: προσαρμόζει τη γωνία δέσμης και την ένταση των προβολέων σύμφωνα με το περιβάλλον της κυκλοφορίας, και περιλαμβάνει Weather-Dependent Lighting mode που προσαρμόζει αυτόματα τους προβολείς για τον  εντοπισμό κινδύνων στο πλάι του δρόμου σε περίπτωση ισχυρής νεροποντής

Οι οδηγοί της Ford εδώ και αρκετό καιρό απολαμβάνουν τα οφέλη των τεχνολογιών υποστήριξης παρκαρίσματος όπως:

•             Perpendicular Parking: ανιχνεύει και κατευθύνει το όχημα με όπισθεν (κάθετο παρκάρισμα) σε χώρους δίπλα με άλλα οχήματα όπως το Active Park Assist υποστηρίζει τους οδηγούς στο παράλληλο παρκάρισμα

•             Park-Out Assist: βοηθά τους οδηγούς να εξέρχονται από ένα παράλληλο χώρο στάθμευσης, όπου το σύστημα ελέγχει  το τιμόνι και ο οδηγός το γκάζι και το φρένο αντίστοιχα

•             Side Parking Aid: εκδίδει ακουστικές προειδοποιήσεις και προβάλλει ενδείξεις απόστασης στην οθόνη για εμπόδια γύρω από το όχημα

•             Cross Traffic Alert: προειδοποιεί τους οδηγούς οι οποίοι βγαίνουν με όπισθεν από ένα χώρο στάθμευσης για πιθανή διέλευση άλλων οχημάτων πίσω τους 

Ford Evasive Steering Assist Animation

Ford Cross Traffic Alert with Braking

Best of internet