Βγήκαν στους δρόμους τα τραίνα

Γιώργος Βαρίνος
Βγήκαν στους δρόμους τα τραίνα
Το μεγαλύτερο λεωφορείο του κόσμου έχει μήκος 30 μέτρα, το κατασκευάζει η Volvo στη Βραζιλία και μπορεί να μεταφέρει έως και 300 άτομα.

Αν πιστεύετε ότι τα αρθρωτά λεωφορεία που κυκλοφορούν και στη χώρα μας είναι τα μεγαλύτερα που υπάρχουν, κάνετε λάθος. Το ρεκόρ το κατέχει η Βραζιλία, στην οποία κυκλοφορούν ακόμα μεγαλύτερα με χωρητικότητα έως και 210 επιβάτες (εικόνα επάνω).

Αυτά όμως φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετά για την αχανή χώρα των 200.000.000 κατοίκων, που οι μεγαλύτερες πόλεις της, το Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο έχουν πληθυσμό 12 και 6,5 εκατομμύρια κατοίκων αντίστοιχα.

Η Volvo Λατινικής Αμερικής λοιπόν ανέλαβε να κατασκευάσει το απόλυτο λεωφορείο για τις μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας, το οποίο ονόμασε Gran Artic 300. Όπως φαίνεται και στην εικόνα, διαθέτει τρία διακριτά αμαξώματα και δύο αρθρώσεις, με συνολικό μήκος 30 μέτρων και χωρητικότητα 300 ατόμων.

Αυτό το όχημα που μπορεί να εξελιχτεί σε εφιάλτη κάθε οδηγού που θα ήθελε να το προσπεράσει, δεν προορίζεται φυσικά για υπεραστική χρήση. Θα κυκλοφορεί μόνο στις ειδικά διαμορφωμένες λωρίδες αποκλειστικής κίνησης λεωφορείων και φυσικά στις μεγάλες λεωφόρους των πόλεων. Δίνοντας λύση στον τεράστιο αριθμό επιβατών που μετακινείται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς της Volvo που εξέλιξαν το συγκεκριμένο λεωφορείο, με αυτό τον τρόπο η υπηρεσία BRT (Bus Rapid Transport) που διαχειρίζεται τα αστικά λεωφορεία στη χώρα, θα εξοικονομήσει μεγάλα ποσά από τη συντήρηση και τα καύσιμα. Καθώς θα χρειάζεται πολύ λιγότερα σε αριθμό λεωφορεία Gran Artic 300 για το ίδιο μεταφορικό έργο που εκτελεί σήμερα με τα μικρότερα σε χωρητικότητα μοντέλα.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!