Ποιο θα είναι το αυτοκίνητο της χρονιάς;

Πέτρος Πιτσίνης
Ποιο θα είναι το αυτοκίνητο της χρονιάς;
Με την ανακοίνωση των εφτά φιναλίστ, η επιτροπή για το «Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2017» ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση της ανάδειξης του νικητή.

Από το 1964, η ανάδειξη του «Αυτοκινήτου της Χρονιάς» στην Ευρώπη αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη βιομηχανία. Η διεθνής φύση του θεσμού και το γεγονός ότι ψηφίζουν δημοσιογράφοι από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, δίνουν μια ιδιαίτερη βαρύτητα στο θεσμό και στο αυτοκίνητο που καταφέρνει να ξεχωρίσει.

Φέτος, οι 58 εκλέκτορες από 22 χώρες ψήφισαν μια πολύ δυνατή επτάδα, στην οποία τουλάχιστον τα τέσσερα μοντέλα έχουν πιθανότητα ανάδειξης. Η νίκη αναμένεται να είναι μια πολύ δύσκολη και αμφίρροπη υπόθεση. Η νέα Alfa Romeo Giulia είναι σίγουρα ένα από τα φαβορί, καθώς εκτός από συναρπαστικό μοντέλο, είναι και κομβικό για την αναβίωση της μάρκας. Ακριβώς τον ίδιο ρόλο έχει και το C3 για την Citroen, αφού τη βάζει και πάλι στην τροχιά της πρωτοπόρου, μοντέρνας και με ιδιαίτερο χαρακτήρα εταιρίας.

Το νέο Nissan Micra σηματοδοτεί το σημείο καμπής για την ιαπωνική εταιρεία στην κατηγορία B και έχει ότι χρειάζεται ένας διεκδικητής. Το Toyota C-HR τέλος, μπαίνει με φουτουριστικό σχεδιασμό και κορυφαία τεχνολογία –κυρίως η υβριδική του έκδοση- στην πολύ δημοφιλή κατηγορία των crossover. Έτσι, καθώς η Toyota δεν είχε από το 2005 με το Prius άλλον νικητή στο θεσμό, δεν αποκλείεται πλέον να είναι και πάλι η ώρα της.

Mercedes και Volvo δεν έχουν πολλές πιθανότητες, καθώς η ιστορία του θεσμού έχει δείξει ότι η επιτροπή σπάνια επιλέγει υποψήφια μοντέλα της πολυτελούς κατηγορίας. Η Peugeot επίσης, παρότι το 3008 είναι ένα σημαντικό μοντέλο σε μια πολύ δημοφιλή κατηγορία, έχοντας κερδίσει τον τίτλο με το 308 το 2014 μάλλον έχει τις μικρότερες πιθανότητες από τους επικρατέστερους κατασκευαστές.

Τα πάντα θα γίνουν γνωστά το Μάρτιο του 2017, όταν η επιτροπή θα αναδείξει τον νικητή. Αυτός, θα ανακοινωθεί στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης της Γενεύης, όπου θα γίνει και η απονομή. Για το 2016, υπενθυμίζουμε, ο τίτλος είχε πάει στο Opel Astra. Στη συνέχεια παρουσιάζονται αλφαβητικά οι επτά φιναλίστ του θεσμού.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!