Πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου;

Νίκος Τσιώκος
Πώς μπορείτε να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου;
Διαβάστε οχτώ τρόπους, με τους οποίους μπορείτε να πετύχετε τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου στο όχημά σας, ώστε να μη χρειαστεί να πάτε συχνά στο βενζινάδικο.

Το μεγάλο ζήτημα σε αυτή τη δύσκολα από οικονομικής πλευράς εποχή, όσον αφορά τα αυτοκίνητα, είναι η κατανάλωση καυσίμου. Άπαντες, θέλουν να πηγαίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες φορές στο βενζινάδικο για... ενίσχυση. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το τι όχημα οδηγεί ο καθένας, αφού κάποια καίνε περισσότερο, όπως είναι λογικό. Ωστόσο, υπάρχουν οχτώ τρόποι για να πετύχετε μείωση της κατανάλωσης στο αυτοκίνητό σας.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να αποφύγετε τα καμένα ή γεμάτα επικαθίσεις μπουζί, καθώς σε αυτή την περίπτωση είναι απών ο σπινθήρας που απαιτείται, ώστε να αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση, καθώς και να έχετε καθαρό το φίλτρο αέρα, με δεδομένο ότι μπορεί να βουλώσει, εφόσον πάει επάνω σκόνη ή χώμα.

Επίσης, έχει να κάνει και με το λιπαντικό κομμάτι, αφού ο τακτικός έλεγχος προσφέρει μακρά διάρκεια στο κινητήρα, αλλά και μειωμένη κατανάλωση, καθώς όταν αυτός δε γίνεται, αυξάνονται οι τριβές του κινητήρα. Μία ακόμη λύση είναι η λειτουργία του κινητήρα σ' ένα εύρος στροφών, ώστε να είναι κοντά στη ροπή, όπως την ανακοινώνει ο κατασκευαστής, ενώ σίγουρα ρόλο παίζει και ο τρόπος της οδήγησης του καθενός.

Για την ακρίβεια, με γρήγορο ανέβασμα ταχυτήτων και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο, μπορείτε να έχει μείωση στην κατανάλωση ακόμα και 51%, καθώς και 35% στις ομαλές επιταχύνσεις, αυτά εντός της πόλης. Επίσης, δεν είναι κακό να σβήσουμε τον κινητήρα σε μεγάλης διαρκείας στάσεις, όπως για παράδειγμα σε μποτιλιάρισμα, καθώς αυτό προσφέρει μείωση κατά 7%, ενώ η κατανάλωση πέφτει κατά 2%, όταν οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα.

Όσο για την οδήγηση στην Εθνική Οδό, αυτή με σταθερή ταχύτητα, ή από 120 μέχρι 140 χλμ./ώρα μπορεί να φέρει εξοικονόμηση καυσίμου κατά 6%, τη στιγμή που υπό χαμηλές θερμοκρασίες είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε άμεσα και να οδηγήσετε αργά χωρίς να επιταχύνετε γρήγορα, παρά να περιμένετε να πάρει θερμοκρασία ο κινητήρας, ενώ το όχημα είναι σε στάση.

Από εκεί και πέρα, μεγάλο ρόλο παίζει και η πίεση των ελαστικών, η οποία θα πρέπει να είναι όσο λέει ο κατασκευαστής, με δεδομένο ότι η χαμηλότερη φέρνει περαιτέρω τριβές του πέλματος με τον δρόμο και κατά συνέπεια μεγαλύτερη κατανάλωση.

Ακόμη, μπορείτε να αποφύγετε επιπλέον βάρος, εφόσον έχετε κάτι στο όχημά σας, το οποίο δε χρειάζεστε άμεσα, καθώς αυτό επιβαρύνει τη λειτουργία του κινητήρα, να αφαιρέσετε τη σχάρα οροφής ή την μπαγκαζιέρα, επίσης όταν δεν είναι απαραίτητες, αφού επηρεάζεται ο αεροδυναμικός συντελεστής και ο κινητήρας επιβαρύνεται, καθώς και να ανοίξετε το παράθυρο, αν κινείστε με κάτω των 80 χλμ./ώρα, ή να χρησιμοποιήσετε τον κλιματισμό, σε περίπτωση που ξεπεράσετε αυτό το όριο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!