Ο θρίαμβος του Ρόσμπεργκ σε αριθμούς

Νίκος Τσιώκος
Ο θρίαμβος του Ρόσμπεργκ σε αριθμούς
Ο Νίκο Ρόσμπεργκ πανηγύρισε τον παρθενικό τίτλο της καριέρας του και το γεγονός αυτό... κρύβει πολλούς αριθμούς.

Τη δική του ιστορία έγραψε ο Νίκο Ρόσμπεργκ, καθώς έγινε ο δεύτερος γιος παγκόσμιου πρωταθλητή της Formula1 που επίσης κατακτά τίτλο. Ο Γερμανός το κατάφερε αυτό με τη δεύτερη θέση στο Άμπου Ντάμπι και το γεγονός αυτό... κρύβει πολλούς αριθμούς. Εξ' αυτών είναι ότι ήταν μόλις ο τρίτος Γερμανός πρωταθλητής, ενώ πανηγύρισε τον τίτλο με το Νο6, με το οποίο είχε πράξει το ίδιο και ο πατέρας του, Κέκε.

Αναλυτικά ο θρίαμβος του Ρόσμπεργκ σε αριθμούς

Ο Νίκο Ρόσμπεργκ έγινε μόλις ο τρίτος Γερμανός που κατακτά τίτλο στην F1, μετά τους Μίκαελ Σουμάχερ και Σεμπάστιαν Φέτελ (δεν υπολογίζεται ο πατέρας του, Κέκε, καθώς έχει φινλανδική υπηκοότητα).

Μάλιστα, οι τρεις τους συμπεριλαμβάνονται στην κατάκτηση 12 τίτλων από τους τελευταίους 24.

Με τον τίτλο του Ρόσμπεργκ, η Γερμανία έχει τρεις παγκόσμιους πρωταθλητές, όπως και οι Βραζιλία (Έμερσον Φιτιπάλντι, Νέλσον Πικέ, Άιρτον Σένα), Φινλανδία (Κέκε Ρόσμπεργκ, Μίκα Χάκινεν, Κίμι Ραϊκόνεν).

Επίσης, οι Γερμανοί έφτασαν τα 12 πρωταθλήματα στην F1 και απέχουν 4 από την κορυφή και τη Μεγάλη Βρετανία, που έχει 16. Ακολουθούν η Βραζιλία με 8, η Αργεντινή με 5, οι Αυστραλία, Αυστρία, Γαλλία, Φινλανδία, με 4, η Ιταλία με 3, οι Ισπανία, ΗΠΑ με 2 και οι Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική με 1.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Ρόσμπεργκ έγινε ο υπ' αριθμόν 33 παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1.

13 γιους πρώην πιλότων έχουν δει να τρέχουν στη Formula1, αλλά μόνο δύο κατάφεραν να πράξουν ό,τι και ο πατέρας τους. Οι Γκράχαμ, Ντέιμον Χιλ και οι Κέκε, Νίκο Ρόσμπεργκ είναι τα μοναδικά ζευγάρια πατέρα-γιου, που αμφότεροι έχουν κατακτήσει τίτλο στην κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Αν πιστεύει κανείς στις συμπτώσεις, οι Κέκε και Νίκο Ρόσμπεργκ κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο τους αμφότεροι με τον αριθμό 6 στο μονοθέσιό τους.

11 σεζόν έπρεπε να περιμένει ο Νίκο Ρόσμπεργκ για να πανηγυρίσει ένα πρωτάθλημα. Επίδοση που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη στην ιστορία του σπορ, αφού ο Νάιτζελ Μάνσελ θριάμβευσε έπειτα από 12 πλήρεις σεζόν.

Για να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής ο Ρόσμπεργκ χρειάστηκε να φτάσει τις 206 εκκινήσεις, που είναι οι περισσότερες σε τέτοια περίπτωση. Ακολουθεί ο Μάνσελ με 176 και την τετράδα συμπληρώνουν οι Τζένσον Μπάτον, Κίμι Ραϊκόνεν με 169 και 120, αντίστοιχα.

Από τους 1268 γύρους, στους οποίους κυριάρχησε η Mercedes, ο Ρόσμπεργκ βρέθηκε μέσα στην πρώτη τριάδα στους 957, που... μεταφράζεται σε 75%. Αντίθετα, είχε μόλις 13 γύρους όλη τη σεζόν εκτός δεκάδας για να είναι δεύτερος στη σχετική λίστα με το ξεχωριστό αυτό ρεκόρ, που ανήκει στον Μίκαελ Σουμάχερ από το 2000, όταν δεν είχε ούτε έναν γύρο εκτός της οχτάδας.

9 νίκες ήταν αρκετές στον Ρόσμπεργκ για την κατάκτηση του τίτλου και μάλιστα μία λιγότερη από τον Λιούις Χάμιλτον. Τις περισσότερες σε μία σεζόν έχουν οι Μίκαελ Σουμάχερ και Σεμπάστιαν Φέτελ με 13.

Οι 9 νίκες και οι 16 παρουσίες στο βάθρο αποτελεί την καλύτερη επίδοση του Ρόσμπεργκ στην καριέρα του, αλλά και τα 5 τελευταία χρόνια, καθώς από το 2011 παρουσίασε βελτίωση κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, δεν είχε ούτε ένα πόντιουμ το 2011 και έκτοτε μέτρησε 1 νίκη και 2 πόντιουμ το 2012, 2 νίκες και 4 πόντιουμ το 2013, 5 νίκες και 15 πόντιουμ το 2014, 6 νίκες και 15 πόντιουμ το 2015.

Για να αναφερθούμε και λίγο στη Mercedes, έγινε η τέταρτη ομάδα που πανηγυρίζει το πρωτάθλημα για τρίτη σερί χρονιά. Οι άλλες τρεις που το έχουν πράξει είναι οι McLaren, Ferrari και Red Bull. Επίσης, ο Ρόσμπεργκ έγινε ο τρίτος πρωταθλητής των «ασημί βελών». Οι άλλοι δύο είναι οι Χάμιλτον (2014, 2015) και Χουάν Μανουέλ Φάντζιο (1954, 1955).

Τέλος, ήταν η τρίτη φορά στην ιστορία που ο τίτλος κρίθηκε στο Άμπου Ντάμπι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!