Λευκά Χριστούγεννα, εγγυημένα από τη Ford (video)

Λευκά Χριστούγεννα, εγγυημένα από τη Ford (video)

Λευκά Χριστούγεννα, εγγυημένα από τη Ford (video)

Εκτός από αυτοκίνητα, η αμερικάνικη εταιρεία αποφάσισε να κατασκευάζει και… καιρό. Αν θες χιόνι τα Χριστούγεννα, το δημιουργεί το «εργοστάσιο καιρού» της Ford. 

Αν είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το νέο εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία, θα μπορούσαμε να επιλέξουμε τον καιρό που μας αρέσει οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου. Καύσωνα τα Χριστούγεννα και πολικό ψύχος το δεκαπενταύγουστο. Όμως το «εργοστάσιο καιρού» είναι μια αποκλειστικότητα των μηχανικών, όπου θα δοκιμάζουν τα μελλοντικά μοντέλα της εταιρείας στις πιο απαιτητικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Υψόμετρα μεγαλύτερα του Mont Blanc, της υψηλότερης κορυφής των Άλπεων, ταχύτητα οχήματος και ανέμου έως 250 km/h, και χιόνι, εκτυφλωτική λιακάδα και βροχή είναι από τις συνθήκες που θα προσομοιώνονται στο προηγμένο Κέντρο Περιβαλλοντικών Δοκιμών της Ford.

Αυτή η εγκατάσταση των πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα είναι το πιο προηγμένο κέντρο τέτοιων δοκιμών στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Θα είναι το πρώτο που θα προσομοιώνει υψόμετρα 5.200 m, θα προσφέρει ακραίες θερμοκρασίες από -40°C (τη μέση χειμερινή θερμοκρασία στην Ανατολική Σιβηρία) έως +55° C (μόλις 1,7° Κελσίου κάτω από την υψηλότερη θερμοκρασία αέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως), καθώς και υγρασία έως 95%.

Το μέγεθος του «εργοστασίου καιρού» είναι εντυπωσιακό, φτάνοντας αυτό ενός γηπέδου ποδοσφαίρου. Σε επιφάνεια 5.500 τετραγωνικών μέτρων και θα περιλαμβάνει: δύο κλιματικές αεροδυναμικές σήραγγες, ένα εργαστήριο μεγάλου υψομέτρου και τέσσερις θαλάμους δοκιμών ελεγχόμενης θερμοκρασίας, τρεις από τους οποίους επιτρέπουν τη διεξαγωγή δοκιμών υγρασίας.

Στο κέντρο – το οποίο η Ford εκτιμά ότι θα είναι πλήρως λειτουργικό από του χρόνου – οι μηχανικοί θα μπορούν να δουλεύουν πάνω σε εννέα διαφορετικά οχήματα ταυτόχρονα, δοκιμάζοντας την άνεση, την ασφάλεια και τις λειτουργικές δυνατότητες καθώς και  την απόδοση ηλεκτρικών συστημάτων, φρενάρισμα, κλιματισμό (A/C) και ρυμούλκηση βαριών φορτίων.

Το δίκτυο εγκαταστάσεων δοκιμών της Ford στην Ευρώπη περιλαμβάνει επίσης το Ford Lommel Proving Grounds, στο Βέλγιο, που φιλοξενεί μία ειδική πίστα δοκιμών κακών οδοστρωμάτων, και χρησιμοποιείται για δοκιμές με πλευρικούς ανέμους, αλμυρό νερό και λάσπη. Τα οχήματα Ford υποβάλλονται τακτικά σε επίπονες δοκιμές αντοχής που, σε πραγματικές συνθήκες, αντιστοιχούν σε 5,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ περιλαμβάνουν περιοχές απαιτητικές όπως η έρημος Mojave στις ΗΠΑ, ο αρκτικός κύκλος και το αλπικό πέρασμα Grossglockner στην Αυστρία.

Best of internet