Αντίο Γουέμπερ με συμβουλές στον… εαυτό του

Πέτρος Πιτσίνης
Αντίο Γουέμπερ με συμβουλές στον… εαυτό του
Ο Αυστραλός οδηγός έβαλε τίτλους τέλους στη μεγάλη καριέρα του σε Φόρμουλα 1 και WEC, με ένα πραγματικά πρωτότυπο και διδακτικό για όλους μας τρόπο.

Για τον Μαρκ Γουέμπερ, ο αγώνας στο Μπαχρέιν με τον οποίο έκλεισε η σεζόν του 2016 για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντοχής, ήταν ο τελευταίος. Ο Αυστραλός οδηγός που σύνδεσε την πετυχημένη καριέρα του με την Red Bull Racing, αποσύρθηκε από την επαγγελματική ενασχόληση με το μηχανοκίνητο αθλητισμό. Στα 25 χρόνια του, το 2002, ξεκίνησε ως επαγγελματίας οδηγός στην F1 με τη Minardi και έφτασε στο απόγειό του οδηγώντας για την Red Bull από το 2007 έως το 2013. Συνολικά κατάφερε να κερδίσει εννέα αγώνες, να ανέβει 42 φορές στο βάθρο και να χάσει παρά τρίχα το πρωτάθλημα του 2010 από τον ομόσταυλό του στην Red Bull Σεμπάστιαν Φέτελ. Τελικά κατάφερε να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Porsche, στο WEC, το 2015.

Με την τεράστια εμπειρία που απέκτησε, ο Γουέμπερ έχει κάθε δικαίωμα να δίνει συμβουλές σε νεότερους συναδέλφους του. Και επιλέγει αυτή την πρακτική ως αποχαιρετισμό στον κόσμο των αγώνων, αλλά με μια πρωτοτυπία: απευθύνεται στον ίδιο του τον εαυτό, όταν ήταν στην ηλικία των 25 ετών και ξεκινούσε τους αγώνες. Αυτά που του είπε, έχουν αξία για όλους μας.

«Το να βρεθείς στη F1 είναι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι ήδη μια τεράστια αλλαγή από το 1997 όταν ο θρύλος του Αυστραλιανού rugby, David Campese, σου δάνεισε χρήματα για να συνεχίσεις να αγωνίζεσαι στη Βρετανική F3».

«Θα ζήσεις όλα αυτά τα όνειρα που είχες από 6 ετών και ακόμα περισσότερα, και θα κρατήσεις αναμνήσεις όπου θα αγωνίζεσαι δίπλα στους καλύτερους στην ιστορία του σπορ, όπως ο Σουμάχερ και ο Αλόνσο. Κοίτα να διασκεδάσεις κάθε στιγμή».

«Σίγουρα δεν πρόκειται να κερδίζεις σε κάθε αγώνα και θα βρεις δυσκολίες στην πορεία, τις οποίες θα πρέπει να ξεπεράσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κράτα την ψυχραιμία σου υπό έλεγχο και να είσαι συγκρατημένος, και στα ψηλά και στα χαμηλά – θα συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα».

«Έσπασες το πόδι σου πολύ άσχημα κατά τη διάρκεια δικής σου φιλανθρωπικής εκδήλωσης στην Αυστραλία, αλλά η ομάδα σου θα παραμείνει πιστή σε σένα. Ο Ντίτριχ Μάτεζιτς θα σε ηρεμήσει και θα σου πει ότι η Red Bull είναι δίπλα σου».

«Τέλος, και ίσως πιο σημαντικό, μην ξεχάσεις ποτέ να φέρεσαι στον κόσμο με σεβασμό αλλά και να είσαι δίκαιος σε όλη την αγωνιστική σου καριέρα. Πάντα. Ο τρόπος με τον οποίο σε μεγάλωσε η οικογένειά σου δεν πρέπει να αλλάξει ποτέ. Θα θέλεις να αποσυρθείς χωρίς να υπάρχει κάποιος με τον οποίο δεν μπορείτε να σφίξετε χέρια και να ξέρεις ότι όλα έγιναν με το σωστό τρόπο».

Πολλά like στον Μαρκ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!