Παγκόσμια πρώτη η Smart (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Παγκόσμια πρώτη η Smart (video)
Από τις αρχές του 2017 η Smart θα γίνει η πρώτη μάρκα σε όλο τον κόσμο, που θα διαθέτει όλη τη γκάμα των μοντέλων της και ως αμιγώς ηλεκτρικά.

Ο διάδοχος του ηλεκτρικού Smart δεν είναι ένα αλλά τρία μοντέλα: ForTwo, ForTwo Cabrio και ForFour. Γεγονός που καθιστά τη γερμανική εταιρεία την πρώτη στον κόσμο που προσφέρει όλη τη γκάμα των μοντέλων της τόσο με θερμικούς, όσο και με ηλεκτρικούς κινητήρες.

Η αποκάλυψη των Smart Electric Drive στην έκθεση αυτοκινήτου του Λος Άντζελες έκρυβε την έκπληξη, που έγινε εφικτή χάρη στο γεγονός ότι και η έκδοση ForFour πλέον, έχει τη μηχανολογική συγκρότηση του ForTwo. Έτσι, χωρίς πρόβλημα, όλη η ηλεκτρική διάταξη του μικρού Smart πέρασε και στο μεγάλο, δημιουργώντας μια ολόκληρη οικογένεια μοντέλων.

Κοινός λοιπόν τόσο ο κινητήρας των 81 ίππων που ταυτόχρονα έχει την εξαιρετικά υψηλή ροπή των 160 Nm, όσο και η συστοιχία των μπαταριών χωρητικότητας 17,6 KW/h, η οποία εξασφαλίζει αυτονομία περίπου 160 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τις επίσημες μετρήσεις του ευρωπαϊκού κύκλου δοκιμών.

Οι επιδόσεις είναι εξαιρετικές, με μόνο περιορισμό στην τελική ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 130 χλμ./ώρα, για λόγους διατήρησης της αυτονομίας σε λογικό επίπεδο. Σχετικά μικρός είναι και ο χρόνος φόρτισης των 6 ωρών σε οικιακό δίκτυο, που με ειδικό φορτιστή μπορεί να μειωθεί στις 3,5 ώρες.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των Smart Electric Drive είναι σίγουρα το κόστος τους. Ειδικά αυτό της έκδοσης ForFour, που ως τετραθέσια, με κόστος 22.600€ στη Γερμανία, είναι ένα από τα φτηνότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της αγοράς. Ελάχιστα πιο φτηνό είναι το Smart ForTwo, πάντα στη Γερμανία, ενώ η Cabrio έκδοση κοστολογείται 25.200€.

Τα ηλεκτρικά Smart θα είναι διαθέσιμα σε όλη την Ευρώπη από τις αρχές του 2017 και αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το δυνητικό κοινό της μάρκας, ειδικά με την προσθήκη της τετραθέσια έκδοσης ForFour.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!