Ποιός ο λόγος να περπατάμε σκέφτηκε η Honda

Γιώργος Βαρίνος
Ποιός ο λόγος να περπατάμε σκέφτηκε η Honda
Αν και εκ πρώτης όψης το Honda UNI-CUB δείχνει πως δεν έχει θέση στο μοντέρνο τρόπο ζωής, εντούτοις για συγκεκριμένες χρήσεις σε ένα επίσης συγκεκριμένο κοινό, μπορεί να αποτελέσει μια πολύ έξυπνη λύση.

Όσοι έχουν επισκεφτεί μεγάλα μουσεία όπως το Λούβρο θα έχουν, κάποια στιγμή της περιπλανήσης τους μέσα σε αυτά, ευχηθεί να είχαν έναν άλλο τρόπο μετακίνησης στις ατελείωτες αίθουσες. Κατά την Honda ο ιδανικός τρόπος μετακίνησης μέσα σε περιορισμένους χώρους έχει όνομα και ονομάζεται UNI-CUB. Πρόκειται για μια συσκευή προσωπικής μετακίνησης που προέρχεται ως εξέλιξη του U3-X που παρουσίασε η Honda το 2009. Υιοθετεί την αποκλειστική τεχνολογία ελέγχου ισορροπίας της Honda Omni Traction Drive System. Η τεχνολογία αυτή επιτρέπει στο χρήστη να ελέγχει την ταχύτητα, να κινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, να στρίβει και να σταματά, όλα με απλή μετατόπιση του βάρους του. Επειδή ο χρήστης κινείται ελεύθερα εμπρός, πίσω, πλάγια και διαγώνια, μπορεί να ελίσσεται εύκολα μέσα σε γραφεία, σε διαδρόμους ή ακόμα και σε ασανσέρ. Οι συμπαγείς διαστάσεις επιτρέπουν στον χρήστη να ακουμπά τα πόδια του στο έδαφος και να παραμένει σε μια άνετη ξεκούραστη καθιστή στάση.

Αν και για τον μοντέρνο άνθρωπο της σημερινής εποχής το Honda UNI-CUB δείχνει εκτός τόπου και χρόνου, για μεγαλύτερους ανθρώπους σε ηλικία ή ανθρώπους που έχουν κινητικά προβλήματα μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική λύση για ειδικές χρήσεις. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρχει σε όλα τα μουσεία και να παραχωρείται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να περπατήσουν μεγάλες αποστάσεις.

Από τον Ιούλιο του 2012 η Honda δοκιμάζει το UNI-CUB σε ειδικά προγράμματα demo σε συνεργασία με το εθνικό μουσείο της Ιαπωνίας για τις αναδυόμενες επιστήμες και την καινοτομία.

Η τεχνολογία ελέγχου ισορροπίας του UNI-CUB αποτελεί εξέλιξη της Honda Robotics που βασίζεται στην έρευνα για τα ανθρωποειδή ρομπότ της Honda όπως το γνωστό σε όλους ASIMO.

Το Honda UNI-CUB παρουσιάστηκε στο Los Angeles Auto Show που διεξάγεται στο Λος Άντζελες από τις 18 ως 27 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!