Ποιο είναι το «καύσιμο» του 21ου αιώνα;

Πέτρος Πιτσίνης
Ποιο είναι το «καύσιμο» του 21ου αιώνα;
Αν πιστεύετε ότι η ώθηση της βιομηχανίας τα επόμενα χρόνια θα βασίζεται στην ενέργεια, μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε τις απόψεις σας, σύμφωνα με την Intel.

Η Intel, o αμερικανικός κολοσσός στην κατασκευή ψηφιακών επεξεργαστών, επέλεξε να κάνει μια πολύ δυναμική παρέμβαση στην έκθεση… αυτοκινήτου του Λος Άντζελες. Παράδοξο; Διόλου, αν σκεφτείτε ότι το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του διευθύνοντος συμβούλου της ήταν η φράση «Data is the new Oil». Αν αναλογιστούμε λίγο περισσότερο αυτή τη θέση , ότι «τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο», θα διαπιστώσουμε πως η Intel έχει μάλλον δίκιο και ταυτόχρονα μια πολύ ξεκάθαρη ματιά του μέλλοντος. Που φυσικά η ίδια θέλει να δημιουργήσει.

Στο άμεσο μέλλον λοιπόν, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Μπράιαν Κράζανιτς, ένα αυτόνομα κινούμενο όχημα όχημα θα πρέπει να διαχειρίζεται 4.000 Gb δεδομένων. Και καθώς αυτή τη μεγάλη υπολογιστική ισχύ θα κληθούν να εξασφαλίζουν οι επεξεργαστές της Intel, αντιλαμβανόμαστε την άρρηκτη σχέση που θα υπάρχει μεταξύ αυτής και της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

Για την ακρίβεια, τα δεδομένα θα είναι πλέον η «καρδιά» οποιουδήποτε προϊόντος στο μέλλον. Και υπό αυτή την έννοια, η θέση ότι «τα δεδομένα είναι το νέο πετρέλαιο» φαίνεται όχι μόνο αληθινή, αλλά ταυτόχρονα εξαιρετικά εύστοχη και ακριβής.

Ακριβώς όπως το πετρέλαιο επέτρεψε την εξάπλωση της βιομηχανικής επανάστασης τον 19ο και τον 20ό αιώνα, έτσι και η αύξηση της ικανότητας διαχείρισης δεδομένων των επεξεργαστών θα οδηγήσουν στην ψηφιακή επανάσταση του 21ου αιώνα. Και σίγουρα σε μια δομική αλλαγή του τρόπου που ζούμε και κινούμαστε.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Intel ανακοίνωσε στον κόσμο του αυτοκινήτου ότι επενδύει άμεσα 250.000.000 δολάρια στην έρευνα και στην ανάπτυξη τεχνολογιών αυτόνομης κίνησης οχημάτων. Επίσης τόνισε ότι, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστό, ήδη η εταιρεία έχει συμβόλαια συνεργασίας αξίας πέραν του 1 δις δολαρίων με εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων όπως οι BMW, Mercedes, Kia, Lexus, Jaguar, Rolls-Royce, Toyota, Tesla και Hyundai.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!