Μπαίνει στην πρίζα η Skoda

Πέτρος Πιτσίνης
Μπαίνει στην πρίζα η Skoda
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι απλώς μια μόδα. Είναι η νέα εποχή της αυτοκίνησης και η Skoda είναι έτοιμη να την υποδεχτεί.

Με την εκφρασμένη εταιρική πολιτική του ομίλου VW να δώσει τη μεγαλύτερη έμφαση της έρευνας και της εξέλιξης στα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι παρουσιάσεις αντίστοιχων μοντέλων διαδέχονται η μια την άλλη.

Προς το παρόν τη σκυτάλη κρατούν οι Audi και VW, ωστόσο σύντομα θα την παραδώσουν εις χείρα Skoda. Έτσι, η τσέχικη εταιρεία θα είναι η επόμενη μάρκα του ομίλου που θα αποκτήσει υβριδικά και στην πορεία αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

Η αρχή θα γίνει φυσικά με αυτά που βασίζονται στα νέα πλαίσια του ομίλου VW, τα οποία υποστηρίζουν της σχετικές τεχνολογίες. Πρώτο, θα είναι λοιπόν το νέο Superb, η κορυφαία λιμουζίνα της Skoda και θα ακολουθήσει το επίσης νέο κορυφαίο SUV, το Kodiaq.

Σε πρώτη φάση τα δύο μοντέλα θα υιοθετήσουν την υβριδική τεχνολογία με επιπρόσθετη δυνατότητα φόρτισης μέσω του οικιακού ή δικτύου φορτιστών ρεύματος. Θα είναι δηλαδή plug in hybrid. Ακριβώς όπως το Passat GTE, που χρησιμοποιεί τον κινητήρα TSi των 1.4 λίτρων και έναν ηλεκτρικό, για συνολική απόδοση 215 ίππων, κατανάλωση μόλις 2,1 λίτρων/100 χλμ. και εκπομπές CO2 39 γρ./χλμ.

Η νέα αυτή γενιά υβριδικών μοντέλων είναι πιθανό να σηματοδοτήσει και την έλευση της Skoda στην τεράστια αγορά των ΗΠΑ. Ωστόσο τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί πριν το 2019, χρονιά κατά την οποία η αγορά θα είναι ώριμη πλέον και η υβριδική τεχνολογία λίγο πιο φτηνή. Ώστε να μπορέσει να υποστηριχτεί από την πολιτική χαμηλών τιμών της Skoda.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η Skoda έχει παρουσιάσει ήδη πρωτότυπα, αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα υπό το όνομα Green Line, τα οποία ωστόσο δεν προχώρησαν, προφανώς για το λόγο που αναφέρθηκε προηγουμένως.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!