Πώς το WRC βοηθά τα αυτόνομα οχήματα;

Γιώργος Βαρίνος
Πώς το WRC βοηθά τα αυτόνομα οχήματα;
Η Toyota υποστηρίζει ότι η συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι, με το Yaris WRC, θα συμβάλλει στην εξέλιξη των αυτόνομα κινούμενων οχημάτων.

Η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας έχει δημιουργήσει το κατάλληλο υπόβαθρο για την κατασκευή αυτόνομα κινούμενων οχημάτων. Ήδη, αρκετά πολυτελή αλλά ακόμα και μαζικής κατασκευής μοντέλα, διαθέτουν λειτουργίες ημί-αυτόνομης οδήγησης ή υποβοήθησης της οδήγησης. Ξεκινούν και σταματούν μόνο τους στο μποτιλιάρισμα, ενώ μπορούν να διατηρούν τη λωρίδα κυκλοφορίας τους και να προσαρμόζουν την ταχύτητά τους βάσει αυτής των εμπρός κινούμενων οχημάτων.

Ωστόσο, η απόσταση από αυτές τις πολύ χρήσιμες και υποβοηθητικές λειτουργίες έως την κυκλοφορία μοντέλων που θα κινούνται εντελώς μόνα τους, είναι μεγάλη. Και ο κύριος υπαίτιος για αυτή, σύμφωνα με τον αγωνιστικό διευθυντή της Toyota Κοέι Σάγκα, είναι η αδυναμία των διαφόρων αισθητήρων που απαιτούνται, να προσαρμόζονται στις εξαιρετικά δύσκολες απαιτήσεις αναγνώρισης εμποδίων, ζώων και ανθρώπων. Ειδικά σε δυσμενείς συνθήκες και σε μεγάλες ταχύτητες.

Πολλά εμπόδια, συνεχώς εναλλασσόμενο περιβάλλον οδήγησης, δυσμενείς οδικές και καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με μεγάλες ταχύτητες, όλα αυτά μαζί τα βρίσκουν εύκολα οι κατασκευαστές στους αγώνες rally. Και στο μέγιστο βαθμό, σε αυτούς του WRC.

Όπως εξηγεί λοιπόν ο Κοέι Σάγκα «τοποθετώντας αισθητήρες στο Yaris WRC, πετυχαίνουμε να προλαμβάνουμε τον έγκαιρο εντοπισμό εμποδίων όπως πέτρες ή ζώα για να αντιδρά ο οδηγός και ταυτόχρονα να εξελίσσουμε το λογισμικό και το ηλεκτρονικό τους μέρος. Αν σε αυτές τις συνθήκες καταφέρουμε να λειτουργήσουν σωστά, τότε θα έχουμε πετύχει το στόχο μας».

Να λοιπόν που σε έναν ακόμα τομέα τον οποίον κανείς δεν μπορούσε μέχρι σήμερα να φανταστεί, αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι αγώνες αποτελούν το ιδανικό πεδίο δοκιμών για την τεχνολογία των αυτοκινήτων του αύριο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!