Ξεπέρασε τον Προστ ο Χάμιλτον

Νίκος Τσιώκος
Ξεπέρασε τον Προστ ο Χάμιλτον
Τις 52 νίκες στη Formula1 έφτασε ο Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος ξεπέρασε τον Αλέν Προστ κι έμεινε μόνος δεύτερος στη λίστα με τους νικητές όλων των εποχών. Τις 800 εκκινήσεις έφτασε η McLaren.

Η νίκη του Λιούις Χάμιλτον στη Βραζιλία δεν ήταν σημαντική μόνο για τη μάχη του τίτλου, αλλά και για τους αριθμούς. Αυτοί λένε ότι έφτασε τις 52 στην καριέρα του για να ξεπεράσει τον Αλέν Προστ και να μείνει μόνος δεύτερος στη λίστα με τους νικητές όλων των εποχών. Έτσι, μπροστά του βρίσκεται, πλέον, μόνο ο Μίκαελ Σουμάχερ με 91 νίκες.

Από εκεί και πέρα, ο Βρετανός κατέρριψε ένα ρεκόρ του Γερμανού, το οποίο ήταν οι νίκες σε συγκεκριμένο αριθμό διαφορετικών πιστών, αφού το Ιντερλάγκος ήταν η 24η. Σε άλλα στατιστικά αξίζει να σημειώσουμε ότι η McLaren έφτασε τις 800 εκκινήσεις στη Formula1, κάτι που έχει πράξει μέχρι στιγμής μόνο η Ferrari. Τέλος, αυτοί ήταν οι πρώτοι βαθμοί για τη Sauber στη σεζόν.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Ιντερλάγκος

Πρώτη νίκη για τον Λιούις Χάμιλτον επί βραζιλιάνικου εδάφους, ενώ ήταν η 52η της καριέρας του για να ξεπεράσει τον Αλέν Προστ και να μείνει μόνος δεύτερος στη λίστα με τους νικητές όλων των εποχών. Μπροστά του είναι, πλέον, μόνο ο Μίκαελ Σουμάχερ με 91. Επίσης, αυτή ήταν η 24η διαφορετική πίστα που έχει κερδίσει ο Βρετανός, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Formula1, ενώ από το τωρινό καλεντάρι λείπει από το παλμαρέ του το Μπακού.

Από εκεί και πέρα, αυτή ήταν η τρίτη σερί νίκη του Χάμιλτον, ενώ έφτασε τις 9 στη σεζόν. Τον ίδιο αριθμό έχει και ο Νίκο Ρόσμπεργκ, που σημαίνει ότι σε περίπτωση νίκης στο Άμπου Ντάμπι και ισοβαθμίας κατακτά τον τίτλο ο Βρετανός, αφού θα έχει μία παραπάνω.

Τρίτος σερί τερματισμός «1-2» για τη Mercedes, τη στιγμή που ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας που έγινε ποτέ στη Βραζιλία. Για την ακρίβεια διήρκεσε 3 ώρες, 1 λεπτό και 1.335 δεύτερα.

Ένας τερματισμός στο πόντιουμ στη Γιας Μαρίνα αρκεί στον Ρόσμπεργκ για να κατακτήσει τον παρθενικό τίτλο της καριέρας του. Διαβάστε εδώ όλα τα σενάρια.

Εκπληκτικός ο Μαξ Φερστάπεν, μετά το τελευταίο πιτ στοπ του, ο οποίος περνούσε όποιον έβρισκε μπροστά του και από 14ος βρέθηκε τρίτος για να καλύψει την τελευταία θέση του βάθρου. Αυτό ήταν η έβδομη παρουσία του εκεί και απέχει μία από τον Ντάνιελ Ρικιάρντο. Επίσης, ψηφίστηκε για έκτη φορά «Οδηγός της Ημέρας» και έχει το εν λόγω βραβείο περισσότερες φορές απ' οποιονδήποτε άλλο οδηγό στο γκριντ. Ακόμη, έγινε ο νεότερος σε ηλικία πιλότος που έκανε ταχύτερο γύρο στην ιστορία της F1 στα 19 του.

Το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του στην F1 ισοφάρισε ο Κάρλος Σάινθ στο Ιντερλάγκος, καθώς δεν έχει τερματίσει ποτέ πιο πάνω από την έκτη θέση, απ' όπου είδε την καρό σημαία. Ο Ισπανός το έχει πράξει αυτό τρεις φορές στη σεζόν.

Πρώτοι βαθμοί για τη Sauber και τον Φελίπε Νασρ στη σεζόν, με τον τελευταίο τερματισμό στους πόντους για τον Βραζιλιάνο και την ελβετική ομάδα να είναι στις ΗΠΑ το 2015. Η ομάδα του Χίνβιλ κινδύνευε να μείνει για δεύτερη σεζόν στην ιστορία της χωρίς βαθμούς, αλλά η... παρτίδα σώθηκε στο Ιντερλάγκος.

11ος διπλός τερματισμός στους βαθμούς για τη Force India, η οποία πήρε σαφές προβάδισμα από τη Williams για την τέταρτη θέση στη βαθμολογία κατασκευαστών, καθώς προηγείται με 27 πόντους.

Όγδοος τερματισμός εντός των βαθμών για τον Φερνάντο Αλόνσο, ο οποίος κάθισε και πάλι στην καρέκλα του στο Ιντερλάγκος. Έναν λιγότερο έχει ο Τζένσον Μπάτον, ενώ η McLaren έγινε η δεύτερη ομάδα στην ιστορία, μετά τη Ferrari, που πιάνει τις 800 εκκινήσεις.

Έκτος σερί αγώνας δίχως παρουσία στο βάθρο για τη Ferrari, με τον Κίμι Ραϊκόνεν να εγκαταλείπει στην 250ή εκκίνησή του στην F1, η πρώτη του εγκατάλειψη επί βραζιλιάνικου εδάφους μετά το 2001, και τον Σεμπάστιαν Φέτελ να έρχεται πέμπτος.

Μεγάλη συγκίνηση για τον Φελίπε Μάσα στον τελευταίο του αγώνα στο... σπίτι του. Ο Βραζιλιάνος είχε την πρώτη του εγκατάλειψη στη χώρα του, μετά το 2002.

Δεύτερη μη εκκίνηση για τον Ρομάν Γκροζάν στη σεζόν, ο οποίος είχε ατύχημα στον δρόμο του προς το γκριντ εκκίνησης. Η πρώτη του Γάλλου ήταν στη Σιγκαπούρη, ενώ έχουμε δει άλλες τρεις φορές φέτος να μην εκκινούν μονοθέσια έναν αγώνα. Ήταν ο Ντανιίλ Κβιάτ στην Αυστραλία, οι Τζόλιον Πάλμερ και Σεμπάστιαν Φέτελ στο Μπαχρέιν.

Για τρίτη φορά το Άμπου Ντάμπι θα κρίνει πρωταθλητή. Οι δύο προηγούμενες ήταν το 2010 και το 2014, όταν οι Σεμπάστιαν Φέτελ και Λιούις Χάμιλτον πανηγύρισαν τον πρώτο και δεύτερο, αντίστοιχα, τίτλο τους. Θα καταφέρει να μπει στο... πάνθεον και ο Νίκο Ρόσμπεργκ;

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!