Βροχή και θρίλερ στο Ιντερλάγκος, συγκίνηση για Μάσα και νικητής ο Χάμιλτον

Νίκος Τσιώκος
Βροχή και θρίλερ στο Ιντερλάγκος, συγκίνηση για Μάσα και νικητής ο Χάμιλτον
Σ' έναν αγώνα που έκρυβε πολλή βροχή, θρίλερ, αγωνία, ατυχήματα, δύο διακοπές και συγκίνηση για τον Φελίπε Μάσα, ο Λιούις Χάμιλτον πανηγύρισε τη νίκη, ο Νίκο Ρόσμπεργκ ήρθε δεύτερος και ο τίτλος θα κριθεί στο Άμπου Ντάμπι. Τρίτος ο εξαιρετικός Μαξ Φερστάπεν.

Όταν ξεκινάει ένας αγώνας με ατύχημα, δεν μπορεί να μην είναι επεισοδιακός. Έτσι έγινε και στο Ιντερλάγκος της Βραζιλίας στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν, ο οποίος θα μπορούσε να κρίνει τον τίτλο. Η αρχή έγινε, όταν τα μονοθέσια πήγαιναν στον γύρο σχηματισμού, αφού ο Ρομάν Γκροζάν γλίστρησε και χτύπησε στον τοίχο για να μην εκκινήσει τον αγώνα.

Αυτός ήταν και ο λόγος που είχαμε καθυστέρηση δέκα λεπτών στην εκκίνηση. Φυσικά, αυτή δόθηκε υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας, το οποίο έμεινε μέχρι και τον όγδοο γύρο για να έχουμε αγώνα από εκεί και πέρα. Όμως, δεν είδαμε αγώνα για πολύ ώρα, καθώς στον 12ο γύρο ο Μάρκους Έρικσον ήταν αυτός που είχε ατύχημα για να έχουμε αυτοκίνητο ασφαλείας και πάλι στην πίστα, ενώ έκλεισε η είσοδος των πιτς μέχρι να απομακρυνθεί το μονοθέσιό του.

Αυτό έμεινε μέχρι και τον 19ο γύρο, αλλά αγώνα δεν είδαμε ποτέ! Αυτή τη φορά ήταν ο Κίμι Ραϊκόνεν, που κατέληξε στον τοίχο, με αποτέλεσμα να έχουμε διακοπή για 34 λεπτά, προκειμένου να καθαριστεί η πίστα από τα συντρίμμια, αλλά και λόγω της βροχής, η οποία προσέθετε ολοένα και περισσότερο νερό στην άσφαλτο.

Η επανεκκίνηση έγινε από το πιτ λέιν υπό το αυτοκίνητο ασφαλείας, δεν μπήκε ποτέ στα πιτς, οδήγησε την κούρσα για εφτά γύρους και στον 28ο αποφασίστηκε η διακοπή γι' ακόμη 26 λεπτά. Αφού πέρασαν αυτά, η δεύτερη επανεκκίνηση δόθηκε με τον ίδιο τρόπο, ενώ αγώνα είδαμε ξανά από τον 31ο γύρο κι έπειτα. Φάνηκε πως είχε έρθει η ώρα να δούμε αρκετές μάχες, όπως κι έγινε, με τον Μαξ Φερστάπεν να περνάει τον Νίκο Ρόσμπεργκ για τη δεύτερη θέση, την οποία έδωσε πίσω στον Γερμανό, όταν έκανε πιτ στοπ.

Μάχες είδαμε, βέβαια, για τις πιο πίσω θέσεις, αλλά και από τον Σεμπάστιαν Φέτελ, που προσπαθούσε για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Όλα αυτά, όμως, μέχρι τον 48ο γύρο, όταν ο Φελίπε Μάσα είχε κι αυτός ατύχημα, αφού έχασε το πίσω μέρος του μονοθεσίου του στην έξοδο της τελευταίας στροφής και χτύπησε στον τοίχο στην είσοδο των πιτς για να έχουμε και πάλι αυτοκίνητο ασφαλείας στην πίστα.

Αυτός ήταν ο τελευταίος... εντός έδρας αγώνας για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος θα βάλει τέλος στην καριέρα του στο φινάλε της σεζόν. Ο πιλότος της Williams δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή του, γνώρισε την αποθέωση από τους οπαδούς, τους οποίους χαιρέτισε για να πάει με τα πόδια στα πιτς και να χαιρετίσει ακόμα και τους μηχανικούς της Ferrari, με δεδομένο ότι ξόδεψε πολλά χρόνια με τη Scuderia.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το αυτοκίνητο ασφαλείας έμεινε μόλις για εφτά γύρους για να φτάσουμε επιτέλους στους 71 γύρους, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί ο αγώνας. Στο αγωνιστικό σκέλος ο Λιούις Χάμιλτον δεν πτοήθηκε απ' όλα αυτά και πανηγύρισε τη νίκη, με τον Ρόσμπεργκ να έρχεται, τελικά, δεύτερος για να ανανεώσουν το ραντεβού τους στο Άμπου Ντάμπι.

Από εκεί και πέρα, στο βάθρο ανέβηκε και ο Μαξ Φερστάπεν. Ο Ολλανδός είχε ξέφρενο ρυθμό στους τελευταίους γύρους με τα ενδιάμεσα ελαστικά, πέρασε όποιον είχε μπροστά του για να τερματίσει στην τρίτη θέση αφήνοντας τέταρτο τον Σέρχιο Πέρεζ. Πίσω από τον Μεξικανό βρέθηκε ο Σεμπάστιαν Φέτελ, ενώ σειρά πήρε ο Κάρλος Σάινθ, ο οποίος θα μπορούσε να τερματίσει και πιο ψηλά, αλλά έμεινε έκτος.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Νίκο Χούλκενμπεργκ, Ντάνιελ Ρικιάρντο, Φελίπε Νασρ (έφερε τους πρώτους βαθμούς για τη Sauber), και Φερνάντο Αλόνσο. Τέλος, να σημειώσουμε ότι εγκατέλειψαν τον αγώνα και οι Εστεμπάν Γκουτιέρεζ, Τζόλιον Πάλμερ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Χάμιλτον Mercedes Νικητής

Ρόσμπεργκ Mercedes +11.455

Φερστάπεν Red Bull +21.481

Πέρεζ Force India +25.346

Φέτελ Ferrari +26.334

Σάινθ Toro Rosso +29.160

Χούλκενμπεργκ Force India +29.827

Ρικιάρντο Red Bull +30.486

Νασρ Sauber +42.620

Αλόνσο McLaren +44.432

Μπότας Williams +45.292

Οκόν Manor +45.809

Κβιάτ Toro Rosso +51.192

Μάγκνουσεν Renault +51.555

Βερλάιν Manor +60.498

Μπάτον McLaren +81.994

Εγκατέλειψαν

Γκουτιέρεζ Haas 60ό γύρο

Μάσα Williams 46ο γύρο

Πάλμερ Renault 20ό γύρο

Ραϊκόνεν Ferrari 19ο γύρο

Έρικσον Sauber 11ο γύρο

Δεν εκκίνησαν

Γκροζάν Haas

Βαθμολογία οδηγών

Ρόσμπεργκ 367

Χάμιλτον 355

Ρικιάρντο 246

Φέτελ 197

Φερστάπεν 192

Ραϊκόνεν 178

Πέρεζ 97

Μπότας 85

Χούλκενμπεργκ 66

Αλόνσο 53

Μάσα 51

Σάινθ 46

Γκροζάν 29

Κβιάτ 25

Μπάτον 21

Μάγκνουσεν 7

Νασρ 2

Πάλμερ 1

Βερλάιν 1

Φαντόρν 1

Γκουτιέρεζ 0

Έρικσον 0

Οκόν 0

Χαριάντο 0

Βαθμολογία κατασκευαστών

Mercedes 722

Red Bull 446

Ferrari 375

Force India 163

Williams 136

McLaren 75

Toro Rosso 63

Haas 29

Renault 8

Sauber 2

Manor 1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!