Το μεγαλύτερο όχημα είναι 51 ετών!

ΤΟ NASA CRAWLER ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΧΗΜΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

Το μεγαλύτερο όχημα είναι 51 ετών!

Το μεγαλύτερο όχημα του κόσμου είναι φυσικά αυτό που μεταφέρει τα διαστημικά οχήματα στην πλατφόρμα εκτόξευσης σε μια διαδρομή μήκους 6,43 χλμ. Ζυγίζει 2.750 τόνους και η NASA το κατασκεύασε το 1965.

Το μεγαλύτερο όχημα είναι 51 ετών!

Μάλιστα πρόκειται για δύο τέτοια οχήματα. Κατασκευάστηκαν το 1965, για να μεταφέρουν την εξέδρα εκτόξευσης SLS (Space Launch System) από το σημείο εκτόξευσης στο VAB (Vertical Assembly Building), το κολοσιαίων διαστάσεων κτίριο που δεσπόζει στο John F. Kennedy Space Center, στο Κειπ Κανάβεραλ. Στο VAB συναρμολογούνται σε κάθετη θέση, οι πύραυλοι ή τα διαστημικά λεωφορεία που πλέον έχουν αποσυρθεί και μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή και οι διαδικασίες ελέγχου, τα γιγαντιάια αυτά οχήματα, σηκώνουν την εξέδρα εκτόξευσης μεζί με τον πύραυλο και την μεταφέρουν στο σημείο εκτόξευσης 6.43 χιλιόμετρα μακρυά! Οι διαστάσεις των οχημάτων είναι εντυπωσιακές: έχουν μήκος 40 μέτρων και πλάτος 34, ενώ το βάρος ανέρχεται στους 2.721 τόνους. Διαθέτουν 16 κινητήρες, δύο γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος και δύο συνεχούς ρεύματος.  Τα κολοσσιαία ερπυστριοφόρα οχήματα της NASA μεταφέρουν τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας στις εξέδρες εκτόξευσης εδώ και 51 χρόνια. Η ηλικία τους δεν παίζει ρόλο αφού συνεχώς εξελίσσονται και τροποποιούνται ώστε συνεχώς να είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Τα οχήματα σήμερα έχουν ξεκινήσει και εξυπηρετούν τις αποστολές Orion, καθώς και άλλα σκάφη και πυραύλους ενώ στο παρελθόν υποστήριξαν επίσης τα προγράμματα Skylab, Apollo-Soyuz Test Project και το πρόγραμμα των διαστημικών λεωφορείων.

Best of internet