Μιλάς στο τηλέφωνο, χάνεις το δίπλωμα

Μιλάς στο τηλέφωνο, χάνεις το δίπλωμα

Μιλάς στο τηλέφωνο, χάνεις το δίπλωμα

H βρετανική κυβέρνηση δίνει το μήνυμα της "μηδενικής ανοχής" σε όλη την Ευρώπη, για όσους οδηγούν και χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο.

Ένα ατύχημα που συντάραξε την κοινωνία στο Ενωμένο Βασίλειο, έθεσε εκ νέου επί τάπητος το θέμα των κυρώσεων για όσους οδηγούν χρησιμοποιώντας το κινητό τους τηλέφωνο.

Οδηγός φορτηγού που κοιτούσε τα μηνύματά του, ξεκλήρισε μια τετραμελή οικογένεια πριν τρεις μήνες, με αποτέλεσμα να ανοίξει εκ νέου μια μεγάλη συζήτηση για το πόσο καταστροφική είναι η απόσπαση της προσοχής κατά τη χρήση του τηλεφώνου.

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Τερέζα Μέι προτίθεται να φέρει νόμο προς ψήφιση μέσα στο 2017, όπου όταν κάποιος συλλαμβάνεται με το κινητό ανά χείρας κατά την οδήγηση, να χάνει το δίπλωμά του και να χρεώνεται με διπλάσιο πρόστιμο 200 αντί 100 λιρών σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικράτηση των smartphones πριν μερικά χρόνια έχει επιδεινώσει το πρόβλημα της χρήσης των τηλεφώνων κατά την οδήγηση. Κάποτε ο οδηγός μπορούσε μόνο να μιλήσει, έχοντας τουλάχιστον τα μάτια αλλά όχι το μυαλό του στο δρόμο. Σήμερα στο κινητό μπορεί κανείς να ελέγχει τα mail του, να μπαίνει στο internet ή να βλέπει ακόμα και video, γεγονός που σημαίνει πως όχι μόνο δεν έχει το μυαλό του, αλλά ούτε και τα μάτια του στο δρόμο.

Επίσης, πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία κατέδειξε ότι ακόμα και στην περίπτωση που οδηγός μιλά μέσω bluetooth την ώρα της οδήγησης, χωρίς να κρατά τη συσκευή, το μυαλό του αποσπάται στη συζήτηση. Έτσι, αν χρειαστεί να αντιδράσει έγκαιρα σε κάποια δύσκολη στιγμή, δεν θα προλάβει με αποτέλεσμα να είναι και πάλι επιρρεπής σε ατυχήματα.

Στόχος της βρετανικής κυβέρνησης πάντως είναι να καταστήσει της χρήση κινητήρων τηλεφώνων κατά την οδήγηση μια «κοινωνικά απαράδεκτη» πράξη, κάτι δηλαδή που δεν θα επιθυμείς να κάνεις όχι μόνο λόγω του φόβου των κυρώσεων, αλλά και του δημόσιου στιγματισμού. 

Best of internet