Πάγο στις γερμανικές μάρκες από τον Τραμπ;

Γιώργος Βαρίνος
Πάγο στις γερμανικές μάρκες από τον Τραμπ;
Ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί με εισαγωγικούς δασμούς τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αν συνεχίσουν να προτιμούν το Μεξικό από τις ΗΠΑ για την παραγωγή των αυτοκινήτων τους!

Φαίνεται μάλλον παράδοξο πως «πριν αλέκτορα φωνήσαι τρις» για την ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, είδαν το φως της δημοσιότητας οι αντιδράσεις των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων.

Τόσο η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, όσο και ο διευθύνων σύμβουλος της VW Ματίας Μιούλερ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνέχιση των απρόσκοπτων εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Για την ακρίβεια, αυτό που θορύβησε του Γερμανούς, ήταν η προεκλογική εξαγγελία του μέχρι πρότινος υποψηφίου για την αμερικανική προεδρία, σχετικά με τη συνεχιζόμενη διαρροή εργοστασίων κατασκευής αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ στο Μεξικό. Συγκεκριμένα ο Τραμπ είχε δηλώσει ότι αν οι επενδύσεις για νέες εγκαταστάσεις δεν επιστρέψουν στις ΗΠΑ, τότε θα αναγκαστεί να επιβάλλει δασμούς εισαγωγής από τη γείτονα χώρα.

Πολύ σωστά, θα αναρωτηθείτε τι νοιάζει τους Γερμανούς η επιβολή δασμών για τις εισαγωγές από το Μεξικό. Τους καίει είναι η απάντηση, καθώς στη συνεχιζόμενη ανάπτυξή τους στην αμερικανική ήπειρο, έχουν βρει στο Μεξικό το ιδανικό πεδίο δημιουργίας των νέων τους εργοστασίων. Οι μισθοί, τα κόστη γης και τα μεταφορικά είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ το εμπόριο είναι ελεύθερο. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο BMW, Audi και Mercedes έχουν επενδύσει ή πρόκειται να επενδύσουν τεράστια ποσά στο Μεξικό –με στόχο πάντα την αγορά των ΗΠΑ.

Αυτή η πρακτική δεν είναι φυσικά εφεύρημα των Γερμανών, αλλά και των Αμερικανών κατασκευαστών. Πρόσφατα η Ford ανακοίνωσε την μεταφορά όλων των γραμμών παραγωγής μικρών αυτοκινήτων στο εργοστάσιό της στο Μεξικό –για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της κερδοφορίας, φυσικά.

Καταστροφή λοιπόν θα σημάνει για πολλούς κατασκευαστές μια πιθανή απόφαση του Τραμπ που θα είναι σύμφωνη με τις εξαγγελίες του. Γι’ αυτό έσπευσαν με το «καλημέρα» να στείλουν ηχηρό μήνυμα, ώστε να ακουστεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Το λόγο τώρα έχουν φυσικά τα λόμπι που θα πρέπει να πιάσουν άμεσα δουλειά για να αποσοβήσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!