Οι τσιφούτικες μάρκες που μας ανεβάζουν την... πίεση

Γιώργος Βαρίνος
Οι τσιφούτικες μάρκες που μας ανεβάζουν την... πίεση
Φτηνά συστήματα μέτρησης πίεσης ελαστικών βάζουν τους οδηγούς σε κίνδυνο, για μόλις 10 ευρώ.

Όπως υποστηρίζουν στις καταγγελίες τους οι ακτιβιστές της Transport & Environment από την έρευνά τους προκύπτει ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν φθηνότερα και μη αξιόπιστα συστήματα για τη μέτρηση της πίεσης των ελαστικών και έτσι βάζουν σε κίνδυνο εκτός από τους οδηγούς των αυτοκινήτων, τους επιβάτες, τους πεζούς και τους ποδηλάτες.

Σύμφωνα με την έρευνα της Τ&Ε τα φθηνότερα συστήματα που χρησιμοποιούνται για να εξοικονομηθούν μόλις 10 ευρώ για κάθε όχημα συνολικά, δεν εντοπίζουν και φυσικά δεν αποτυπώνουν σωστά τη χαμηλή πίεση των ελαστικών καθώς καταγράφουν το μέσο όρο της πίεσης και των τεσσάρων ελαστικών αντί να μετρούν το πραγματικό επίπεδο πίεσης ξεχωριστά στο κάθε ένα από αυτά.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια έρευνα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται είναι ικανά να περνούν από τις Ευρωπαϊκές δοκιμές για την έγκριση τύπου αλλά αποτυγχάνουν στις πραγματικές οδηγικές συνθήκες, στον δρόμο.

Το σύστημα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών προορίζεται να προειδοποιεί τους οδηγούς και να τους αποτρέπει να οδηγούν με επικίνδυνα χαμηλό επίπεδο του αέρα σε ένα ελαστικό, ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη διαφορετική ποιότητα μεταξύ των δύο διαφορετικών συστημάτων, άμεσης και έμμεσης παρακολούθησης.

Η Τζούλια Πολισκάνοβα υπεύθυνη του τομέα «καθαρά αυτοκίνητα» της Τ&Ε επισημαίνει: «Στην περίπτωση του Dieselgate, οι αυτοκινητοβιομηχανίες πιάστηκαν να βάζουν εσκεμμένα σε κίνδυνο την υγεία του κοινού. Τώρα ανακαλύπτουμε ότι οι κατασκευαστές αναπτύσσουν παρόμοιες συσκευές, για περάσουν τα αναποτελεσματικά συστήματα παρακολούθησης της πίεσης των ελαστικών, τις δοκιμές ασφάλειας και να γλυτώσουν μόλις 10 ευρώ επιπλέον κόστους. Η ΕΕ έχει μια μοναδική ευκαιρία για τη σταδιακή κατάργηση αυτού του αναποτελεσματικού εξοπλισμού ασφαλείας στην επικείμενη αναθεώρηση του κανονισμού για τη γενική ασφάλεια».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!