Μόκκα με δυνατή γεύση

Γιώργος Βαρίνος
Μόκκα με δυνατή γεύση
Οδηγούμε το ριζικά ανανεωμένο Opel Mokka X επί ελληνικού εδάφους και βγάζουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τις αλλαγές που έγιναν στο δημοφιλές μικρό SUV.

Το νέο Opel Mokka X διαδέχεται την πρώτη γενιά του μικρού SUV, που η επιτυχία του ξεπέρασε κάθε προσδοκία με περισσότερες από 600.000 παραγγελίες από το 2012 που λανσαρίστηκε. Η αρμονική για την κατηγορία εξωτερική εμφάνιση, οι πολλές επιλογές κινητήρων σε συνδυασμό με τον περιπετειώδη χαρακτήρα, τις μοντέρνες επιλογές συνδεσιμότητας και τις προηγμένες τεχνολογίες το ανέδειξαν σε ένα από τα πιο δημοφιλή οχήματα της κατηγορίας του σε όλη την Ευρώπη. Η Opel αποφάσισε να διατηρήσει όλα τα πλεονεκτήματα του προηγούμενου Mokka στη φάση εξέλιξης του νέου Opel Mokka X προσθέτοντας αρκετά νέα χαρακτηριστικά που κάνουν το καλό, καλύτερο, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε σε ένα χορταστικό ταξίδι από την Αθήνα μέχρι την Μονεμβασιά και πίσω.

Εξωτερικά το νέο Opel Mokka X είναι εναρμονισμένο με τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της Opel αλλά κρατά στοιχεία της πρώτης γενιάς που το κάνουν άλλωστε αναγνωρίσιμο από μακρυά. Οπτικά είναι ένα Opel Mokka. Στο προφίλ του αμαξώματος διακρίνονται τα ανάγλυφα, κομψά χαρακτηριστικά του και οι σπορ λεπτομέρειες με τις -ας τις πούμε- μυώδεις και αθλητικές γραμμές χαμηλά, που αναδεικνύονται από το βασικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό, την κλασική «λεπίδα» της Opel. Ενώ διαθέσιμες είναι και οι νέες ζωηρές αποχρώσεις όπως οι ‘Amber Orange’ και ‘Absolute Red’ μαζί με το προαιρετικό OPC Line Sport Pack με εμπρός και πίσω σπόιλερ και πλαϊνά μαρσπιέ, γι αυτούς που θέλουν να ξεχωρίζουν.

Στο εσωτερικό ωστόσο, τα πάντα έχουν αλλάξει προς το ποιοτικότερο, το πολυτελέστερο και το πιο μοντέρνο. Στο νέο ταμπλό οργάνων βρίσκουμε ομοιότητες με το Opel Astra. Η κεντρική κονσόλα είναι πλήρως επανασχεδιασμένη γύρω από τις οθόνες αφής 7 και 8 ιντσών, των εξαιρετικών συστημάτων infotainment νέας γενιάς. Επιπλέον, η κεντρική οθόνη πληροφοριών έχει μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα χάρη στις νέες 3,5 ιντσών μονόχρωμες και 4.2 ιντσών έγχρωμες οθόνες με λευκό φωτισμό LCD.

Το συμπαγές SUV της Opel, διατίθεται με δύο κινητήρες βενζίνης και δύο πετρελαίου. Ο βασικός κινητήρας είναι ο 1.6 L με τους 115 ίππους που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και εμπρόσθια κίνηση. Ακόμα διαθέσιμος είναι ο 1.4 Turbo με τους 140 ίππους που συνδυάζεται με διάφορα συστήματα μετάδοσης, όπως εξάρι μηχανικό κιβώτιο και εμπρόσθια κίνηση (FWD), μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και all-wheel drive ή εξάρι αυτόματο κιβώτιο και εμπρόσθια κίνηση. Φυσικά υπάρχουν και δύο κινητήρες πετρελαίου, ο 1.6lt CDTI, με τους 110 ίππους που συνδυάζεται μόνο με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και εμπρόσθια κίνηση, αλλά και ο 1.6lt CDTI, με τους 136 ίππους που συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο πέντε σχέσεων και εμπρόσθια κίνηση, εξάρι αυτόματο κιβώτιο και εμπρόσθια κίνηση ή μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και τετρακίνηση.

Η έκδοση 4x4 απευθύνεται σε αυτούς που αποζητούν ένα μικρό ποιοτικό τετρακίνητο όχημα. Έτσι εξοπλίζεται με ένα ευφυές, προσαρμοζόμενο σύστημα τετρακίνησης που βοήθησε τον προκάτοχό του να κερδίσει δύο Βραβεία All-wheel Drive Car of the Year στη Γερμανία. Χάρη σε έναν ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, πολύδισκο συμπλέκτη, το σύστημα κατανέμει ομαλά την ισχύ μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα από 100:0 έως 50:50, ενώ σε συνήθη καθημερινή χρήση λειτουργεί σαν ένα οικονομικό FWD αυτοκίνητο. Το AWD σύστημα ενεργοποιείται όταν το όχημα είναι σταματημένο για να αποτρέψει την ολίσθηση των τροχών κατά την εκκίνηση. Αυτό ενεργοποιείται αυτόματα μόλις ο οδηγός πατήσει το συμπλέκτη. Μετά την εκκίνηση, όλη η ισχύς μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς και το AWD σύστημα ενεργοποιείται μόνον όταν οι οδηγικές συνθήκες απαιτούν βελτίωση της πρόσφυσης, κυρίως σε ολισθηρές επιφάνειες. Σε υγρούς και βρεγμένους δρόμους, συμβαίνει μία περιστασιακή ανακατανομή της κινητήριας ισχύος. Ανάλογα με την κατάσταση του οχήματος και τις συνθήκες του δρόμου, η ροπή μεταφέρεται και στους πίσω τροχούς. Επομένως, ακόμα και στιγμιαία, όπως όταν πέσει σε λακκούβα ή πάγο, πρόσθετη ροπή στους πίσω τροχούς παρέχει μέγιστη πρόσφυση και ευστάθεια, αυξάνοντας επομένως την αίσθηση ασφάλειας και οδηγικής απόλαυσης.

Το all-wheel drive σύστημα διατίθεται σε συνδυασμό με το βενζινοκινητήρα 1.4L με τους 140 ίππους και τον 1.6 CDTI με τους 136 ίππους με εξάρι μηχανικό κιβώτιο ή για αυτούς που θέλουν 6άρι αυτόματο, η Opel προσφέρει το Mokka X με τον 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo με τους 152 ίππους που τον είδαμε για πρώτη φορά στο νέο Opel Astra.

Το νέο Opel Mokka X έρχεται εφοδιασμένο με τους προβολείς Adaptive Forward Lighting με πλήρη λειτουργικότητα LED. Το νέο σύστημα AFL LED προσαρμόζει τις λειτουργίες φωτισμού των προβολέων σύμφωνα με την εκάστοτε οδηγική κατάσταση ώστε να επιτυγχάνεται η βέλτιστη απόδοση φωτισμού χωρίς να ενοχλεί τους άλλους οδηγούς.

Το νέο Opel Mokka X βρίθει τεχνολογικών gadgets όπως την εμπρός κάμερα Opel Eye, που έχει πλέον υψηλότερη ανάλυση και αυξημένη ισχύ επεξεργασίας εικόνας. Λόγω της βελτιωμένης κάμερας και του προαιρετικού συστήματος πλοήγησης που στέλνει σήματα της κυκλοφορίας, το αναβαθμισμένο Σύστημα Αναγνώρισης Οδικής Σήμανσης (Traffic Sign Assistant) του Opel Mokka X έχει βελτιωμένη ικανότητα ανίχνευσης. Η λειτουργία Ένδειξης Απόστασης Προπορευόμενου Οχήματος [Following Distance Indication (FDI)] χρησιμοποιεί εμπρός κάμερα για ανίχνευση προπορευόμενων οχημάτων, και το Σύστημα Αναγνώρισης Επικείμενης Σύγκρουσης (Forward Collision Alert) αναβαθμίζεται τώρα με ανακλαστικές προειδοποιητικές λυχνίες LED (Alert Display). Όταν η απόσταση από το προπορευόμενο όχημα μειώνεται πολύ γρήγορα, κόκκινες λυχνίες LED ανακλώνται στο παρμπρίζ. Επιπλέον, μία ηχητική προειδοποίηση παροτρύνει τον οδηγό να φρενάρει. Το Σύστημα Προειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας Οχήματος (Lane Departure Warning) ενεργοποιείται αυτόματα με ταχύτητες πάνω από 60 km/h και προειδοποιεί τον οδηγό σε περίπτωση που άθελά του βγει από τη λωρίδα με μία ενδεικτική λυχνία στο ταμπλό και μία ηχητική προειδοποίηση.

Όπως το νέο Opel Astra, το Opel Mokka X θα διατίθεται με όλες τις υπηρεσίες Opel OnStar από το λανσάρισμά του. Στην Ελλάδα η υπηρεσία Opel OnStar θα είναι διαθέσιμη από το φθινόπωρο. Επιπλέον, δύο εκδόσεις της νέας γενιάς του συστήματος infotainment IntelliLink θα γιορτάσουν το ντεμπούτο τους στο SUV. Το IntelliLink θα φέρει τον κόσμο των smartphones στο αυτοκίνητο μέσω συστημάτων σύνδεσης κινητών τηλεφώνων Apple CarPlay και Android Auto.

Εκτός από το καλύτερα συνδεδεμένο αυτοκίνητο στην κατηγορία του, το νέο Opel Mokka X μπορεί να θεωρηθεί και το πιο άνετο. Το παντός εδάφους όχημα έχει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό άνεσης, το Keyless Open & Start. Ο οδηγός δεν χρειάζεται να πατήσει το μπουτόν στο κλειδί του οχήματος για να ανοίξει ή να κλειδώσει το αυτοκίνητο του. Απλά έχει το κλειδί στην τσέπη ή στην τσάντα του και πιέζει το μικρό μπουτόν στη λαβή οποιασδήποτε πόρτας για να επιτρέψει / αποτρέψει την πρόσβαση στο χώρο επιβατών και αποσκευών.

Με τις αποδεδειγμένες ικανότητες εκτός δρόμου, την ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων, την εξαιρετική συνδεσιμότητας, τα απαράμιλλα χαρακτηριστικά άνεσης και τη νέα, φρέσκια και τολμηρή σχεδίαση, το νέο Opel Mokka X διαθέτει όλα τα προσόντα για να συνεχίσει την αναμφίβολα επιτυχημένη πορεία του προκατόχου του και ταυτόχρονα να προσελκύσει νέους πελάτες στη μάρκα.

Οι τιμές ξεκινούν από τα 20.000€ και έχουν ως εξής:

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!