Αγωνιστικό αυτόνομο όχημα; Βοήθεια! (vid)

Γιώργος Βαρίνος
Αγωνιστικό αυτόνομο όχημα; Βοήθεια! (vid)
Πολλούς ανθρώπους, τους φρίκαρει η αυτόνομη οδήγηση ακόμα και με 10 χλμ. Ωστόσο οριακή αγωνιστική οδήγηση σε ένα αυτοκίνητο που έχει αναλάβει τον πλήρη έλεγχο; Aυτό είναι εντελώς τρομακτικό!

Οι αγώνες Roborace είναι μια εντελώς νέα μορφή αγώνων που δεν έχουμε ξαναδεί. Θα γίνεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που θα οδηγούνται -μόνα τους- από αυτόνομα «έξυπνα» συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης. Το αγωνιστικό αυτοκίνητο που εμφανίζεται στο βίντεο που ακολουθεί, είναι ένα μουλάρι της DevBot, για αυτή τη νέα σειρά αγώνων που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει ως υποστηρικτική του πρωταθλήματος της Formula E.

Με τον οδηγό να τσεκάρει πως όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου λειτουργούν κανονικά, το αγωνιστικό μουλάρι της DevBot, γυρίζει το Silnerstone σε αγωνιστικό ρυθμό φτάνοντας στα όρια της πρόσφυσης. Λογικά για τον οδηγό που θα πρέπει να εντιμετωπίσει την οριακή οδήγηση του αυτοκινήτου δίχως να μπορεί αν χρειαστεί να ανακτήσει τον έλεγχο θα είναι μια πολύ στρεσογόνος διαδικασία.

Η Roborace έχει μια σειρά βίντεο στο YouTube, με τα οποία μπορεί κανείς να ενημερώνεται για την πρόοδο των δοκιμών. Θεωρητικά οι αγώνες θα ξεκινούσαν την σεζόν 2016-2017 αλλά καμιά ομάδα από αυτές που είχαν δηλώσει συμμετοχή δεν ήταν έτοιμη να συμματάσχει ενώ απέτυχε και να παρουσιάσει έστω σε προγραμματισμένη δοκιμή επίδειξης ένα αυτόνομο αγωνιστικό όχημα.

Μόνο η ομάδα της DevBot -όπως βλέπουμε στο video - βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά ακόμα και αυτή έχει να αντιμετωπίσει ακόμα πολλά προβλήματα!

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!