Το σούπερ τανκ του Πούτιν φοβίζει το ΝΑΤΟ

Γιώργος Βαρίνος
Το σούπερ τανκ του Πούτιν φοβίζει το ΝΑΤΟ
Οι Βρετανοί αρχηγοί μυστικών προειδοποιούν την βρετανική κυβέρνηση, για το νέο σούπερ τεθωρακισμένο του Βλαντιμίρ Πούτιν, το οποίο είναι χαμηλότερο, πιο γρήγορο και πιο ελαφρύ από τα αντίστοιχα τεθωρακισμένα βρετανικά Challenger II.

Μεγάλο σκεπτικισμό και ανησυχία έχει δημιουργήσει στους υπεύθυνους του ΝΑΤΟ, το νέο τανκ Τ-14 Armata του Ρωσικού Στρατού. Πρόκειται για ένα εξελιγμένο μοντέρνο άρμα μάχης που σπάει κάθε ρεκόρ επανατοποθετώντας τα στάνταρ που έχουν τεθεί και ετοιμάζεται να πάρει θέση απέναντι στο ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις τεθωρακισμένες μεραρχίες στα σύνορα με τις χώρες της Βαλτικής. Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ, στην έκθεση “Στρατός 2016” δήλωσε ότι τα πρώτα υπερσύγχρονα άρματα μάχης T-14 εισήλθαν σε επιχειρησιακή υπηρεσία στις τάξεις των ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Το Τ-14 Armata είναι ένα άρμα με μη επανδρωμένο πυργίσκο και δυνατό πυροβόλο και με εξαιρετικές δυνατότητες για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι εξοπλισμένο με κινητήρα diesel 2000 ίππων, πυροβόλο 125 χιλιοστών το οποίο ελέγχεται με joystick από τον χώρο του πληρώματος, ο οποίος είναι κλιματιζόμενος.

Επίσης το Τ-14 Armata διαθέτει επιπλέον, αυτόματο πυροβόλο 30 mm με επιλεκτική προμήθεια πυρομαχικών, πολυβόλο 7.62-mm PKTM και δύο δίδυμους εκτοξευτές ATGM «Cornet».

Διαθέτει πλήρωμα τριων ατόμων, νέα θωράκιση που στο εμπρόσθιο τμήμα που θα φτάνει τα 1400 RHA, ενεργά αντίμετρα κατά αντιαρματικών πυραύλων, παθητικά αντίμετρα κατά ακτίνων λέηζερ, χαμηλό προφίλ μάχης, υψηλή ταχύτητα, δυνατότητα καταστροφής εχθρικών στόχων με το πυροβόλο από απόσταση 8.000 μέτρων και ενισχυμένο αντιναρκικό πάτωμα, το άρμα αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κατασκευή όλων των μελλοντικών αρμάτων μάχης σε όλο τον κόσμο.

Στα σχέδια του Κρεμλίνου προβλέπουν την παρουσία άνω των 2.000 Τ-14 έως το 2025 για τις ρωσικές τεθωρακισμένες μεραρχίες. Το ΝΑΤΟ φαίνεται να έχει μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά στην τεχνολογία των αρμάτων μάχης και οι υπεύθυνοι μετά την παρουσίαση του Τ-14 Armata είναι σοβαρά προβληματισμένοι.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!