Αυτοκίνητο από την… ΙΚΕΑ (video)

Γιώργος Βαρίνος
Αυτοκίνητο από την… ΙΚΕΑ (video)
To ΟΧ είναι ένα μικρό φορτηγό για τις αναπτυσσόμενες χώρες, που διακινείται σε επίπεδη συσκευασία και συναρμολογείται από τον αγοραστή του.

Το τελευταίο επίτευγμα του πασίγνωστου από την F1 σχεδιαστή Γκόρντον Μιούρεϊ ονομάζεται OX. Βόδι, δηλαδή. Το όνομά του το τιμά όσον αφορά τις μεταφορικές ικανότητες και την αντοχή καθώς μπορεί να μεταφέρει φορτίο 1.900 κιλών ή 13 άτομα στην καρότσα του. Αντίθετα όμως με το συμπαθές τετράποδο, τούτο εδώ το φορτηγάκι είναι πανάλαφρο, πάμφθηνο και φτιάχτηκε με στόχο να πωληθεί κατά δεκάδες χιλιάδες σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το OX θα μπορούσε να πωλείται και από την ΙΚΕΑ, καθώς διαθέτει δύο από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που έκαναν τη Σουηδική εταιρεία επιτυχημένη παγκόσμια: προσφέρεται σε επίπεδη συσκευασία και μπορεί να συναρμολογηθεί από τον αγοραστή του και δύο ακόμα άτομα σε μόλις 12 ώρες, χωρίς κάποια ειδικά εργαλεία.

Ο Γκόρντον Μιούρεϊ θέλησε να δημιουργήσει το απλούστερο και ταυτόχρονα ικανότερο όχημα για περιοχές του πλανήτη όπου η μετακίνηση μπορεί να είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Έτσι το OX έχει ένα κινητήρα diesel 2.4 λίτρων της Ford εξαιρετικά αξιόπιστο, αυτονομία περίπου 1.200 χιλιόμετρα και ελάχιστο βάρος.

Λόγω του τελευταίου και των ιδιοφυώς σχεδιασμένων ανεξάρτητων αναρτήσεων σε κάθε τροχό με τις μεγάλες διαδρομές, μπορεί να κινηθεί σε κάθε είδους έδαφος και να περάσει λάκκους νερού ύψους 1 μέτρου. Αυτά, χωρίς μετάδοση σε όλους τους τροχούς, που θα ανέβαζε το βάρος, την πολυπλοκότητα και φυσικά το κόστος.

Σύμφωνα με το σχεδιαστή του, το OX θα είναι το φθηνότερο τετράτροχο όχημα παντός εδάφους. Η τιμή ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί, καθώς τρία μόλις πρωτότυπα έχουν δημιουργηθεί και η μαζική παραγωγή πιθανώς να αλλάξει τα δεδομένα. Ωστόσο τα 5.000.000€, που έχουν έως σήμερα δαπανηθεί στην εξέλιξή του, δείχνουν μια σοβαρή προσπάθεια.

Το OX παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ενωμένο Βασίλειο, με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών ή βιομηχανιών αυτοκινήτου που θα ήθελαν να εμπλακούν στο εγχείρημα. Το οποίο πέρα από το εμπορικό, έχει επίσης κοινωνικό και ανθρωπιστικό πρόσημο.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!