Η μεταμόρφωση των μονοθέσιων της F1 το 2017 (video)

Πέτρος Πιτσίνης
Η μεταμόρφωση των μονοθέσιων της F1 το 2017 (video)
Ένα πολύ επεξηγηματικό video μας βοηθά να κατανοήσουμε όλες τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται κυρίως στην αεροδυναμική των αυτοκινήτων της F1.

To 2017 είναι μια σημαντική χρονιά. Η προσπάθεια των αρχών του σπορ να περιορίσουν σημαντικά τους κατασκευαστές ως προς τις τεχνικές ελευθερίες, με σκοπό να είναι τα αυτοκίνητα των μικρών ομάδων ανταγωνιστικά απέναντι σε αυτά των μεγαλύτερων, απλώς δεν πέτυχε. Επιπλέον, η ταχύτητα και η οδική συμπεριφορά των μονοθέσιων δεν ευνοεί το θέαμα.

Έτσι από του χρόνου θα δούμε μεγάλες αλλαγές κυρίως στα ελαστικά και στην αεροδυναμική. Τα πρώτα αυξάνουν σημαντικά το πλάτος τους, στα 305 από τα 245 χιλιοστά τα εμπρός και στα 405 από 325 τα πίσω, μαζί με αύξηση της διαμέτρου κατά 1 εκατοστό.

Στον τομέα της αεροδυναμικής, αυξάνεται η επιφάνεια και το πλάτος για όλες τις αεροτομές, μαζί με την αύξηση των μετατροχίων των μονοθέσιων. Ποιο όμως είναι το πρακτικό κέρδος όλων των παραπάνω;

Σύμφωνα με τα πρώτα θεωρητικά δεδομένα, η αύξηση της κάθετης δύναμης στο αμάξωμα θα επιφέρει ένα κέρδος περίπου 2’’ ανά γύρο, ενώ ή σημαντική αύξηση του πλάτους των ελαστικών, άλλα τόσα περίπου.

Αυτό σημαίνει ότι οι ταχύτητες των αυτοκινήτων στις στροφές θα είναι πολύ μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα τα πάντα να κρίνονται πλέον εκεί και όχι στις ευθείες.

Ένα επίσης όχι αμελητέο κέρδος, είναι η αισθητική. Λόγω της αύξησης του πλάτους του αυτοκινήτου αλλά και της επιφάνειας όλων των αεροδυναμικών βοηθημάτων, τα μονοθέσια θα αποκτήσουν πολύ πιο επιθετική σχεδίαση. Αν μάλιστα επιθυμείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα, μπορείτε να δείτε τις καλλιτεχνικές απεικονίσεις του ταλαντούχου γραφίστα Σιν Μπουλ με ένα κλικ εδώ.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!