Ποιες χώρες αποθεώνουν και ποιες σνομπάρουν την F1;

Ποιες χώρες αποθεώνουν και ποιες σνομπάρουν την F1;

Ποιες χώρες αποθεώνουν και ποιες σνομπάρουν την F1;

Η F1 μπορεί να είναι ένα από τα πλέον κοσμαγάπητα αθλητικά γεγονότα, στους 21 αγώνες της ωστόσο αλλού γίνεται κοσμοσυρροή και αλλού δεν πατάει άνθρωπος. 

Τα τελευταία χρόνια οι αγώνες της F1 έφτασαν στα πέρατα του κόσμου. Το μεγάλο άνοιγμα έγινε κυρίως προς την Ασία και τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα. Στην πρώτη περίπτωση οι ουρανομήκεις αυξήσεις της αγοράς αυτοκινήτου και στη δεύτερη τα πετροδόλλαρα, έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στην υιοθέτηση GP της F1.

Τα πλήρη στοιχεία των εισιτηρίων που κόπηκαν στην πίστες όλου του κόσμου τόσο για το τριήμερο, όσο και για την ημέρα του αγώνα κάθε GP, δείχνουν ωστόσο χαοτικές διαφορές στο ενδιαφέρον του κοινού κάθε χώρας.

Στο ιστορικό Silverstone, όπου η μέση τιμή του εισιτηρίου ξεπερνά τα 200€, την ημέρα του αγώνα βρέθηκαν 140.000 θεατές και το τριήμερο, συνολικά, 350.000. Εντυπωσιακά νούμερα και τα δύο.

Δεύτερο στην κατάταξη της χρονιάς ήταν το GP του Μεξικού, με 134.000 θεατές στην πίστα την ημέρα του αγώνα και κάτι περισσότερους από 300.000 όλο το τριήμερο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον προσέλευσης θεατών, παρά το μικρό ποσοστό εμπλοκής του κοινού με την F1, παρουσίασε και το GP των ΗΠΑ, με 224.000 εισιτήρια την ημέρα του αγώνα. Αντίθετα, στην Κίνα του πληθυσμού των 1.5 δις ανθρώπων, μόλις 145.000 παρακολούθησαν τον αγώνα δια ζώσης.

Τα δεδομένα προσέλευσης της Κίνας ωστόσο δεν είναι τα λιγότερο απογοητευτικά. GP που είχαν ενταχθεί μετά βαΐων και κλάδων στο πρόγραμμα της F1, όπως αυτά του Μπαχρέιν και την Μαλαισίας, φαίνεται ότι αφήνουν εντελώς απαθές το ντόπιο κοινό. Στο πρώτο τα εισιτήρια δεν ξεπέρασαν τις 32.000 την ημέρα του αγώνα, ενώ στο δεύτερο τις 45.000.

Οι αρχές μάλιστα τις Μαλαισίας σκέφτονται να «ξεμπερδεύουν» με τους αγώνες της F1, κρατώντας μόνο αυτόν του MotoGP στη Sepang. Ο λόγος, το πολύ υψηλό κόστος και η χαμηλή προσέλευση του κοινού στην F1 και ακριβώς το αντίθετο στο MotoGP.

Εσείς πιστεύετε ότι ένα GP στην Ελλάδα της κρίσης θα έπιανε τουλάχιστο τα νούμερα του Μπαχρέιν; Εμείς είμαστε βέβαιοι, καθώς στο πρόσφατο Gymkhana Grid βρέθηκαν πολλές χιλιάδες θεατές, ενώ στο παρελθόν, στην υπερειδική του Acropolis το 2005 και το 2006, ο κόσμος γέμισε το Ολυμπιακό Στάδιο. 

Best of internet