Τι κακό φέρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πέτρος Πιτσίνης
Τι κακό φέρνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;
Η επικράτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030 θα σημάνει τη σταδιακή απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στη βιομηχανία κατασκευής τους.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έρχονται, οι εργαζόμενοι φεύγουν… Συνθηματικό το συμπέρασμα, όμως πολύ κοντά στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Καρλχάιντς Μπλέσινγκ, διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού του VW Group, οι γραμμές παραγωγής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων απαιτούν πολύ λιγότερους εργαζόμενους.

Αυτό ανάφερε σε συνέντευξή του στην έγκυρη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο Γερμανός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η VW δεν θα απολύσει εργαζόμενους. Επίσης, πως προβλέπει ότι περίπου 25.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν τα επόμενα χρόνια στο Group, κυρίως από την μη πρόσληψη αντίστοιχου αριθμού εργατών με αυτούς που θα συνταξιοδοτούνται.

Γιατί όμως τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα σημάνουν μείωση της απασχόλησης; Διότι τα συμβατικά διαθέτουν πολύπλοκους κινητήρες εσωτερικής καύσης και συστήματα μετάδοσης, που απαιτούν πολύ περισσότερα άτομα για τη συναρμολόγησή τους στις γραμμές παραγωγής. Αντίθετα, τα ηλεκτρικά έχουν πολύ μειωμένα μηχανικά μέρη. Αυτό θα φέρει και τη μείωση του εργατικού δυναμικού.

Φυσικά, γύρω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα δημιουργηθούν σταδιακά νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Κυρίως σε εταιρείες υπηρεσιών κοινής χρήσης οχημάτων, εταιρειών λογισμικού και κατασκευής συσσωρευτών. Ωσότου όμως αυτό συμβεί, η παγκόσμια μείωση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της κατασκευής αυτοκινήτων θα είναι σίγουρα μεγάλη.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!