Χρέος, αντιντόπινγκ και «κουμπαράς» ερασιτεχνικού αθλητισμού

Αργυρώ Γιαννουδάκη
Χρέος, αντιντόπινγκ και «κουμπαράς» ερασιτεχνικού αθλητισμού

bet365

To 5% των επαγγελματικών συμβολαίων απ' όλα τα αθλήματα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Ελληνικά βιολογικά διαβατήρια, έλεγχοι αντιντόπινγκ στο Τσάμπιονς Λιγκ και χρέος 8 εκ. ευρώ της ΓΓΑ προς της εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ για το Ολυμπιακό Μουσείο που έγινε... Golden Hall.

Aυτά ήταν ορισμένα απ' όσα αποκάλυψε ο Ιούλιος Συναδινός στο περιθώριο της εκδήλωσης από την επίσκεψη του προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ, Moυσταφά Χασάν στη χώρα μας, ο οποίος έχει όλη την καλή διάθεση να βοηθήσει στην ανάπτυξη του χάντμπολ στη χώρα μας.

Τόσο 5% των επαγγελματικών συμβολαίων όσο και τα μέτρα αντιντόπινγκ θα ψηφιστούν άμεσα και υποχρεωτικά έως το τέλος Μαρτίου.


Σκοπός της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού είναι η δημιουργία ενός «κουμπαρά», στον οποίο θα μπαίνει το 5 τοις εκατό από κάθε επαγγελματικό συμβόλαιο που υπογράφεται στη χώρα μας, με σκοπό την ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Υπολογίστηκε ότι μόνο από τις μεταγραφικές κινήσεις παικτών του καλοκαιριού σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, τα έσοδα θα ανέρχονταν στα 5,5 εκ ευρώ (στα οποία συμβόλαια δεν συμπεριλήφθηκαν αυτά των προπονητών και της Volleyleague, όπως θα ισχύσει κανονικά). Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς ότι το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 6 εκ. ευρώ ετησίως.


Πληρώνουμε ακριβά το Ολυμπιακό Μουσείο που δεν έγινε!

Το ποσό των 8 εκατομμυρίων ευρώ καλείται να καταβάλλει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στην εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ, μετά από τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναλάβει την αναδιαμόρφωση του ΙΒC (International Broadcasting Center) του Αμαρουσίου σε Ολυμπιακό Μουσείο. Στο μεταξύ όμως η εγκατάσταση πωλήθηκε και μετατράπηκε στο γνωστό Golden Hall, με την ΕΡΕΤΒΟ να αξιώνει το ποσό της ανακατασκευής... Μάλιστα, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, για παρόμοιες περιπτώσεις εκκρεμούν 6,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,250 εκ. ευρώ αφορούν στον περιβάλλοντα χώρο του ποδηλατοδρομίου στο ΟΑΚΑ.


Τα μέτρα αντιντόπινγκ!


Όλες οι χώρες ανάμεσα τους και η δική μας οφείλουν να εναρμονιστούν νομοθετικά με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). Aυτό σημαίνει ότι με τροπολογία που θα ψηφιστεί έως το τέλος Μαρτίου, παύουν τα πειθαρχικά όργανα από κάθε ομοσπονδία και δημιουργείται ένα το οποίο θα βρίσκεται υπό την αιγίδα του ΕΣΚΑΝ και το οποίο θα χειρίζεται όλες τις υποθέσεις. Σημειώνεται, ότι φέτος από 50.000 ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός του ΕΣΚΑΝ αναδιαμορφώθηκε στα 200.000 ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί από τη στιγμή που θα ενσωματωθεί η πειθαρχική επιτροπή.
Επίσης τίθενται σε ισχύ τα βιολογικά διαβατήρια. Βάσει αυτών το ΕΣΚΑΝ και η WADA θα έχουν στη διάθεση τους αναλυτικές πληροφορίες (τιμές μετρήσεων) που αφορούν το ιατρικό ιστορικό του αθλητή, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς. Αυτό σημαίνει ότι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα αντιντόπινγκ θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν συγκρίσεις μετρήσεων και να διαπιστώσουν οποιαδήποτε ύποπτη διαφοροποίηση, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να συσχετιστεί με χρήση απαγορευμένων ουσιών. Στο εξωτερικό το βιολογικό διαβατήριο εφαρμόζεται εδώ και χρόνια και υπάρχουν περιπτώσεις αθλητών που έχουν τιμωρηθεί. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στα 3.000 στιπλ Mαρτίνα Ντομίνγκες από την Ισπανία, στης οποίας το βιολογικό διαβατήριο είχαν εντοπιστεί ανωμαλίες, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί τετραετής ποινή αποκλεισμού.

Αντιντόπινγκ και στο Τσάμπιονς Λιγκ

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (UEFA) θα εφαρμοστούν πιλοτικά έλεγχοι σε ποδοσφαιριστές που λαμβάνουν μέρος στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ. Παράλληλα, σε κάθε μεταγραφή ποδοσφαιριστή η νέα του ομάδα θα έχει στη διάθεση της τον πλήρη ιατρικό φάκελο του παίκτη.

 

Τελευταία Νέα