«Μονομαχίες» με φόντο το αθλητικό νομοσχέδιο!

Μιχάλης Τσαμπάς
«Μονομαχίες» με φόντο το αθλητικό νομοσχέδιο!

bet365

Το... καυτό θέμα των ημερών όσο αφορά το αθλητικό grexit, συζητήθηκε μεταξύ άλλων το μεσημέρι της Δευτέρας στην Βουλή, όπου συνήλθε σε συνεδρίαση η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων με αντικείμενο τον νέο αθλητικό νόμο!

Θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις». H διαβούλευση άρχισε, ο Σταύρος Κοντονής ξεκαθάρισε πως η πολιτεία δεν θα επιτρέψει άλλο την σήψη του Ελληνικού ποδοσφαίρου και πλέον το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται και στην ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας, αλλά και στο ραντεβού της Τετάρτης με τον Τζιάνι Ινφαντίνο.

Σε αποστροφή του λόγου του μάλιστα ανέφερε: «Αντιλαμβάνεστε και αυτό λέμε και στις διεθνείς ομοσπονδίες που έχουν μία αντίρρηση σε αυτό, ότι αυτό δεν το κάνουμε διότι εδώ μας ήρθε ξαφνικά ότι θέλουμε να ελέγξουμε μία δραστηριότητα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, αυτό το κάνουμε για να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου, δηλαδή του προϊόντος, όπως λένε, εγώ δεν αποδέχομαι τον όρο αυτό, στο ευρύ κοινό. Για να γίνει αξιόπιστο και να μην αμφιβάλουν οι φίλαθλοι με το παραμικρό. Δεν ξέρω εάν έχετε πειστεί, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει το αυτοδιοίκητο. Αυτό που θίγεται είναι το αυτόνομο. Σας το περιέγραψα τρεις φορές, όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να σας διευκρινίσω ορισμένα πράγματα. Δεν θα αναφερθώ ούτε στο γεγονός του τι γίνεται στη σχολή Ευελπίδων αυτή την περίοδο, διότι σέβομαι απολύτως το τεκμήριο αθωότητας, αλλά πρέπει όλους να μας προβληματίσει αυτή η κατάσταση. Όπως επίσης δεν θα αναφερθώ στο γεγονός, ότι 9 χρόνια εφαρμογής αυτού του καθεστώτος, έχουν παραχθεί εγκληματικές οργανώσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου. Είτε αθωωθεί το 80% είτε καταδικαστεί το 90% το πρόβλημα υπάρχει».

Στη συνεδρίαση, εκτός του Σταύρου Κοντονή παρέστησαν ο Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αριστείδης-Νικόλαος-Δημήτριος Μπαλτάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Αναστάσιος Κουράκης, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η συζήτηση μετατράπηκε σε μεγάλο βαθμό σε... μάχη ανάμεσα στον κ. Κοντονή και τον εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Κουκοδήμο και επικεντρώθηκε κυρίως στον κίνδυνο ενός διεθνούς αποκλεισμού του Ελληνικού ποδοσφαίρου από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ. Όμως και άλλα κόμματα όπως το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και η Χρυσή Αυγή εξέφρασαν τις διαφωνίες τους για το σχέδιο νόμου. Πάντως για άλλη μια φορά ο αρμόδιος Υπουργός σε θέματα αθλητισμού ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει ενώ επισήμανε πως «Θα σας διαβεβαιώσω, ότι δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο»!

Στην ερώτηση που έγινε από την πλευρά της ΝΔ για ποιον λόγο το νομοσχέδιο που θα είναι προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα θα έχει την διαδικασία του κατεπείγοντος ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως « δεν προτείναμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Προτείναμε τη διαδικασία του επείγοντος», με τον Κώστα Κουκουδήμο να εκφράζει την διαφωνία του λέγοντας: «Εμείς διαφωνούμε με τη διαδικασία του επείγοντος, γιατί είμαστε στο τέλος του πρωταθλήματος. Κύριε Υπουργέ είχαμε όλο το χρόνο να καθίσουμε και να συζητήσουμε και εσείς και εμείς και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του αθλητισμού - όχι μόνο του ποδοσφαίρου - το πολύ σοβαρό αυτό θέμα της βίας.

Προφανώς, όμως βιάζεστε, γιατί έχετε αυτά τα δύο άρθρα του Υπουργείου Παιδείας και απ' ό,τι φαίνεται επικαλείστε τη βία για να καταργήθει το αυτοδιοίκητο στο ελληνικό ποδόσφαιρο συμπαρασύροντας μαζί και τις άλλες ομοσπονδίες, αλλά και τη ΔΟΕ, την οποία θα βρείτε μπροστά σας. Αυτό είναι δικό σας θέμα.

Εμείς θα σταθούμε στο ότι δεν έχετε κάνει διάλογο με τα κόμματα, κύριε Υπουργέ. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο χωρίς να έχετε κάνει διάλογο καθόλου μαζί μας».

«Πλαίσιο που να αποτρέπει επεισόδια»

Εν συνεχεία ο κ. Κοντονή πήρε εκ νέου τον λόγο επισημαίνοντας γιατί αυτή την χρονική στιγμή τέθηκε το ζήτημα του νομοσχεδίου, ενώ προανήγγειλε κει τροποιήσεις μετά από επαφές με ποδοσφαιρικούς φορείς: «Βρισκόμαστε στο τέλος των πρωταθλημάτων, γίνονται κρίσιμοι αγώνες. Ξέρετε ότι από την προηγούμενη χρονική περίοδο υπήρξε έξαψη των παθών και καλό θα είναι, να υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο, κατά την τελευταία αυτή φάση των πρωταθλημάτων, που να αποτρέπει αν μη τι άλλο, επεισόδια ή σκέψεις, οι οποίες διαμορφώνονται στα μυαλά ορισμένων. Αυτό είπα.

Δεν είπαμε μόνο λόγω των διατάξεων που αφορούν αυτό καθαυτό το Υπουργείο Παιδείας, αλλά αφορά και τον αθλητισμό το επείγον του πράγματος. Θα δείτε ότι η συζήτηση εκ μέρους του Υπουργείου, θα είναι καλόπιστη και εφόσον μας δώσετε κάποιες προτάσεις για το νομοσχέδιο που μπορούμε να τις ενσωματώσουμε, θα δείτε ότι με μεγάλη ευκολία και χαρά θα το κάνουμε. Σας παρακαλώ πολύ, μην είσαστε προκατειλημμένοι, εμείς ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε και θα γίνουν όλες οι συνεδριάσεις κανονικά, θα μας πείτε τις προτάσεις μας και αυτές οι προτάσεις σας θα καταγραφούν και θα δείτε.

Ήδη, εμείς, από τις προτάσεις των Φορέων, των Διεθνών Ομοσπονδιών και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, έχουμε υπόψη μας να ανακοινώσουμε κάποιες τροποποιήσεις και κάποιες προσθήκες».

Ζήτησε Θεοδωρίδη ο Χαϊκάλης!

Στην συνέχεια της κουβέντας, ο Υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κομμάτων τον λόγο που θα καθυστερήσει για μια μέρα το ραντεβού με τον Τζιάνι Ινφαντίνο: «Κύριοι συνάδελφοι, ήταν στις προθέσεις μας να προτείνουμε και είχαμε συμφωνήσει ότι θα έρθουν εκπρόσωποι των διεθνών ομοσπονδιών. Η FIFA και η UEFA είχαν ορίσει κοινό εκπρόσωπο τον κ. Τζιάνι Ινφαντίνο όμως ενημερωθήκαμε από την UEFA ότι συνέβη ένα δυσάρεστο γεγονός, η μητέρα του Προέδρου της UEFA του κ. Πλατινί απεβίωσε και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της UEFA, μεταξύ αυτών και ο κ. Infantino, θα είναι την Τρίτη στη Γαλλία.

Όμως ο κ. Infantino, θα έρθει στην Ελλάδα την Τετάρτη, οπότε θα έχουμε μια αναλυτικότατη και διεξοδική συζήτηση επί των θεμάτων του νομοσχεδίου, η οποία πιστεύω ότι θα είναι καρποφόρα και εποικοδομητική».

Στο σημείο αυτό υπήρξε διάλογος με τον Ειδικό Αγορητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος ζήτησε στην θέση του Ινφαντίνο να έρθει ο Θόδωρος Θεοδωρίδης!

Ο διάλογος ανάμεσα σε Κοντονή και Χαϊκάλη έχει ως εξης:

Χαϊκάλης: Επειδή είναι στις προθέσεις του κ. Υπουργού να κληθεί εκπρόσωπος τον ομοσπονδιών και δεν θα έρθει αύριο ο κ. Ινφαντίνο θα ήθελα, εάν είναι δυνατόν, αύριο τουλάχιστον, να έρθει το δεξί χέρι του κ. Πλατινί ο γιος του Αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, ο κ. Θεοδωρίδης.

Κοντονής: Λάθος, δεν είναι το ίδιο πρόσωπο.

Χαϊκάλης: Δεν είπα εγώ ότι είναι το ίδιο πρόσωπο, αλλά είναι το δεξί χέρι του κ.Platini, σύμβουλος στην UEFA.

Κοντονής: Κύριε Χαϊκάλη, σας είπα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της UEFA θα είναι αύριο στη Γαλλία, για αυτό το δυσάρεστο γεγονός.

«Τι θα πείτε σε Αντετοκούμπο και Σαμαρά;»!

Στην συνέχεια εκ νέου πήρε τον λόγο ο κ. Κουκουδήμος τονίζοντας πως όλο το θέμα γίνεται για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και τόνισε τι θα σημάνει ένας αποκλεισμός της Ελλάδας από την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ!«

«Το αυτοδιοίκητο παραβιάζεται και μόνο, κύριε Υπουργέ, από την άσκηση πειθαρχικής εξουσίας εκ μέρους σας.

Επιπλέον, αν και δεν γίνεται καμία αναφορά για το μπάσκετ, έχει προκληθεί τελευταία θόρυβος γύρω από το αν συμπαρασύρει και άλλα αθλήματα, όπως το μπάσκετ. Η επίμαχη αυτή διάταξη η οποία φαίνεται για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου. Ξέρετε, ότι εάν τους συμπαρασύρετε, φέτος το καλοκαίρι θα έχετε να αντιμετωπίσετε καμιά δεκαριά μεγάλες διοργανώσεις, οι οποίες γίνονται στην Ελλάδα τις οποίες η χώρα μας θα τις χάσει με ότι αυτό οικονομικό όφελος για τη χώρα συνεπάγεται.

Έχω πληροφορηθεί για μια επιστολή που έχει έρθει από την FIBA, στην Ε.Ο.Κ. και θέλουμε να ξέρουμε αν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί και εάν έχει περιέλθει αυτό σε γνώσης σας, η επιστολή αυτή. Επειδή υπήρξα αθλητής σε Ολυμπιακούς αγώνες υπό καθεστώς Δ.Ο.Ε. και γνωρίζω από κανονισμούς, κυρίως, διεθνείς, τι θα σημάνει ένα ποδοσφαιρικό grexit, τι κυρώσεις θα έχει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, αλλά ουσιαστικά και το ελληνικό κράτος και το Ελληνικό Δημόσιο, θα σας πω το εξής.

Εάν η χώρα μας κληθεί να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η ΕΠΟ θα απωλέσει αμέσως κάθε δικαίωμα να βρίσκεται σε οποιαδήποτε είδους επαφή και σχέση με όλες τις υπέρ εθνικές ποδοσφαιρικές αρχές και όλες τις Εθνικές Ποδοσφαιρικές Ομοσπονδίες του πλανήτη, που είναι μέλη της FIFA.

Ακόμη και η απλή αλληλογραφία, κύριε Υπουργέ, της ΕΠΟ με άλλες Ομοσπονδίες απαγορεύεται απολύτως.

Σαν συνέπεια της παραπάνω κατάστασης ακυρώνεται αμέσως κάθε αγωνιστική δραστηριότητα ελληνικών ομάδων. Καμία ομάδα δεν θα μπορεί, πλέον, να αγωνιστεί σε επίσημο ή φιλικό αγώνα με ομάδα που ανήκει σε ξένη ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η εν λόγω ακύρωση σημαίνει, ότι οι ελληνικές ομάδες που έχουν κερδίσει με την αγωνιστική τους επίδοση στο πρωτάθλημά μας τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπως Champions League και Europa League, καθώς και οι εθνικές μας ομάδες ανδρών και όλες οι υπόλοιπες μη αγωνιαζόμενες, δεν μπορούν να προσδοκούν στα τεράστια έξοδα που θα προέκυπταν από τη συμμετοχή τους.

Να δούμε τι θα πείτε στον Αντετοκούμπο ή στο Γιώργο το Σαμαρά;»

Οι ευθύνες των ΜΜΕ

Στην κουβέντα για το νέο αθλητικό νομοσχέδιο μπήκαν φυσικά και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όσο αφορά την ευθύνη που έχουν για την γηπεδική βία. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε διχογνωμία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση όσο αφορά τον τρόπο που κανείς θα κρίνει πως ένα μέσο έχει ευθύνη για να επέλθει πρόστιμο.

Στο εύλογο ερώτημα για το «ποιος θα αποφασίζει πότε ξεπερνιούνται τα όρια του δημοσιογραφικού λόγου και έχουμε προτροπή σε βία» και το αν θα υπάρχει μηχανισμός ελέγχου από ΕΣΗΕΑ ή ΠΣΑΤ, ο κ. Κοντονής τόνισε πως «Δεν επιβάλλεται το πρόστιμο στον δημοσιογράφο. Επιβάλλεται στο μέσο, στο ιδιοκτήτη».

Για το θέμα της αδειοδότησης ο κ. Κοντονής ξεκαθάρισε πως «βρήκαμε μία κατάσταση, η οποία ξεπερνάει κάθε όριο. Υπάρχουν ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρείες που είναι εμπορικές εταιρείες, δηλαδή, έχουν εισόδημα από αυτή τη δραστηριότητα, οι οποίες συμπληρώνουν τα δημόσια στάδια στα οποία παίζουν ποδόσφαιρο και έχουν τη δραστηριότητά τους εκεί. Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να δεχθούμε αυτό το πράγμα; Αυτό ρυθμίσουμε με το παρόν νομοσχέδιο».

Τέλος όσο αφορά την ΔΕΑΒ, ο Υπουργός ανέφερε:

«Εμείς, την ΔΕΑΒ και την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν θα τις καταργήσουμε, θα τις αναβαθμίσουμε. Αυτή είναι η προοπτική η δική μας. Θα τις αναβαθμίσουμε και βλέπετε εδώ ότι δημιουργούμε ένα σώμα παρατηρητών, το οποίο θα περνάει από κόσκινο, θα έχει, «ειδικές προδιαγραφές», θα έχει ειδικά προσόντα ο καθένας, θα είναι τουλάχιστον απόφοιτοι λυκείου όλοι του σώματος».

 

Τελευταία Νέα