naomi osaka
15/03/2024
ΤΕΝΝΙΣ

Οσάκα και Αζαρένκα ζητούν επίδομα μητρότητας από τη WTA: «Θα άλλαζε τη ζωή μας»

Πηνελόπη Γκιώνη

Η πρωταθλήτρια του τένις Ναόμι Οσάκα υποστήριξε την πρώην Νο1 στον κόσμο, Βικτόρια Αζαρένκα, η οποία πιστεύει ότι το επόμενο βήμα στην υποστήριξη της WTA προς τις παίκτριες που γεννούν είναι η καθιέρωση επιδόματος μητρότητας.

Η Ναόμι Οσάκα επέστρεψε πρόσφατα στα κορτ μετά από τη γέννηση του πρώτου της παιδιού και στο άκουσμα της δήλωσης της συναθλήτριά της, Βικτόρια Αζαρένκα, ένιωσε πως ήρθε η στιγμή να θίξει κι εκείνη το σημαντικό ζήτημα της μητρότητας στον αθλητισμό.

Η Λευκορωσίδα παίκτρια επανέφερε το ζήτημα του επιδόματος μητρότητας και δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να αλλάξουν και ελπίζω πως είμαστε στον σωστό δρόμο προς αυτό. Νομίζω πως ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι να αλλάξει το οικονομικό στην “άδεια” μητρότητας. Νομίζω πως θα ήταν μία τεράστια νίκη για τις γυναίκες γενικά οπότε ελπίζω πως θα μπορέσουμε να βρούμε τα μέσα για να μπορέσει να συμβεί αυτό. Εγώ έχω μάλλον περισσότερη οικονομική ασφάλεια από άλλες τενίστριες που βρίσκονται εκτός του Top100 αλλά έχουν την επιθυμία και τη φιλοδοξία να κάνουν ένα παιδί και να επιστρέψουν μετά στη δουλειά τους». Με αυτά τα λόγια συμφώνησε απόλυτα και η Ναόμι Οσάκα.

Η κάτοχος τεσσάρων Γκραν Σλαμ από την Ιαπωνία, η οποία ήταν μία από τις επτά μητέρες που συμμετείχαν στο Indian Wells, δήλωσε πως η καθιέρωση του επιδόματος μητρότητας θα της «άλλαζε τη ζωή». Η Γιαπωνέζα παίκτρια εξήγησε πως: «Η απόκτηση ενός παιδιού δεν πρέπει να μοιάζει με τιμωρία. Για τις περισσότερες αθλήτριες, νομίζω ότι υπάρχει μια συζήτηση για το ότι η καριέρα σου θα αλλάξει δραματικά ή θα τελειώσει επειδή έχεις παιδί. Απλά το να τις εκτιμάμε περισσότερο και να δίνουμε περισσότερες επιλογές είναι κάτι που είναι πολύ απαραίτητο».

Η WTA έχει κάνει ορισμένα βήματα προς τα εμπρός, στο συγκεκριμένο ζήτημα, και έχει αυξήσει τη χρονική περίοδο που μπορεί μία τενίστρια να διατηρήσει το ράνκινγκ της αφού γίνει μητέρα, στα τρία χρόνια μετά τον τοκετό και για τη συμμετοχή σε 12 τουρνουά.

Με τις δύο κορυφαίες παίκτριες συμφώνησε και η Γερμανίδα Τατιάνα Μαρία, μία από τις επτά μητέρες που έπαιξε στο κυρίως ταμπλό του Indian Wells, με την ίδια να θεωρεί πως ίσως και να έχει καθυστερήσει η εδραίωση του επιδόματος μητρότητας: «Νομίζω ότι είναι απολύτως σωστό να γίνει αυτό. Σε άλλες δουλειές παγκοσμίως ισχύει ο ίδιος κανόνας, όταν μένεις έγκυος πληρώνεσαι, και σκέφτομαι γιατί όχι και στο τένις; Υπάρχουν όλο και περισσότερες μητέρες στο τουρ και μπαίνουμε σε μια γενιά που μπορείς να παίζεις πολύ περισσότερο απ' όσο πριν. Είναι κάτι που πρέπει να δει η WTA, ότι έχουμε περισσότερες μαμάδες στο tour, και να το αλλάξει».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]