deborah_acquha
10/04/2024
ΣΤΙΒΟΣ

Ντεμπόρα Άκουα: Προσπαθώντας να βάλει τη Γκάνα στον αθλητικό χάρτη

Πηνελόπη Γκιώνη

Δεν ακούμε συχνά την Γκάνα να πρωταγωνιστεί στον στίβο, ούτε συγκεκριμένα στο μήκος. Όμως, η Ντεμπόρα Άκουα έχει βαλθεί αυτό να αλλάξει και μετά την επιτυχία της στους Κοινοπολιτειακούς του 2022 κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να βάλει στον χάρτη την πατρίδα της.

Η Ντέμπορα Άκουα οδήγησε τη Γκάνα σε ένα ιστορικό μετάλλιο στο μήκος γυναικών στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2022 και έκτοτε προσπαθεί με κάθε τρόπο να φέρνει τη χώρα της στο προσκήνιο με τα άλματά της. Η 28χρονη αθλήτρια, εμπνευσμένη από τους θρύλους των αλμάτων, θέλησε να αφήσει το δικό της στίγμα στον αθλητισμό και μέσα από τις εμπειρίες της να δώσει περισσότερη προβολή στη Γκάνα.

«Εμπνεύστηκα από τον Μάικ Πάουελ και τον Κρίστιαν Τέιλορ κυρίως λόγω της αφοσίωσης, της τεχνικής και των απίστευτων επιτευγμάτων τους», δήλωσε η 27χρονη στο Olympics.com σε πρόσφατη συνέντευξή της και έπειτα ξεκίνησε την αναδρομή της καριέρας της.

Το ταξίδι της Άκουα στον στίβο ξεκίνησε με την ίδια ως άλτρια του ύψους: «Θυμάμαι ότι η πρώτη μου εμπειρία ήταν όταν έσπασα το σχολικό μου ρεκόρ στο άλμα εις ύψος. Αργότερα ο προπονητής μου με έπεισε δοκιμάσω και το μήκος και το τριπλούν και εκεί ανακάλυψα την αγάπη μου για τον στίβο», εξήγησε.

Η 27χρονη αθλήτρια πήρε στη συνέχεια αθλητική υποτροφία για να σπουδάσει στο Fiaseman Senior High School, που βρίσκεται στην Τάρκουα της Γκάνας όπου συμμετείχε και στα τρία αγωνίσματα. Μετά το λύκειο, αποφάσισε να επικεντρωθεί στο μήκος και στο τριπλούν και δεδομένων των πολύ καλών επιδόσεών της, απέκτησε υποτροφία για να σπουδάσει αθλητική διαχείριση και δεξιότητες ηγεσίας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας το 2019. Τότε ήταν που αποφάσισε πως θα ήταν καλό για εκείνη να προσπαθήσει να γίνει μηκίστρια ελίτ επιπέδου.

Ως πρωτοετής, ακόμη, κατέρριψε ένα σχολικό ρεκόρ στο μήκος που κρατούσε 22 χρόνια, πηδώντας 6.57μ, το οποίο της χάρισε το βραβείο "Newcomer of the Year" το 2020. Αυτό το κατόρθωμα ήρθε με αφορμή το άλμα της στα 6.37μ. που της χάρισε το ασημένιο μετάλλιο κατά τη διάρκεια των Αφρικανικών Αγώνων του 2019 στο Μαρόκο.

Κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα της Γκάνας και του Τέξας τον Απρίλιο του 2021, όταν κατέρριψε το εθνικό ρεκόρ 14 ετών της Ρούκι Αμπντουλάι με άλμα στα 6.81μ. στο LSU Alumni Gold Meet, ένα μήνα μετά το ατομικό ρεκόρ τριπλούν στα 14.27μ. Αυτό το άλμα της ήταν η πλησιέστερη επίδοση που είχε κάνει στο όριο για την Ολυμπιακή πρόκριση, καθώς το όριο πρόκρισης για το Τόκιο 2020 ήταν 6.82μ, δηλαδή μόλις ένα εκατοστό πιο μακριά από το ρεκόρ της. Έτσι, εμείνε εκτός Ολυμπιακών.

Το 2022 ήταν η χρονιά της. Έκανε 6.89μ και έκλεισε θέση για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού στο Όρεγκον αλλά και τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Και μπορεί στο Παγκόσμιο να μην έκανε αυτό που θα μπορούσε ή που απαιτούσε από τον εαυτό της, στους Κοινοπολιτειακούς όμως έκανε τον αγώνα της ζωής της. Με 6.85μ στον προκριματικό, και ενώ είχε πάρει τη βίζα για να πετάξει για Βρετανία μόλις 48 ώρες πριν τον αγώνα, όλοι πίστευαν πως έπιασε το “ταβάνι” της στην επίδοση και πως ίσως να μην της είχε μείνει άλλο να δώσει στον τελικό. Όμως, η Άκουα ξεπέρασε ξανά τον εαυτό της και με 6.94μ έγινε η πρώτη Γκανέζα που κατακτά ένα χάλκινο μετάλλιο στους Κοινοπολιτειακούς. «Αυτή η στιγμή ήταν μια από τις καλύτερες αναμνήσεις μου και το αποκορύφωμα της καριέρας μου στον στίβο. Είχα πηδήξει το ατομικό μου ρεκόρ, ήταν εθνικό ρεκόρ Γκάνας και σηματοδότησε το πρώτο μετάλλιο στο μήκος γυναικών για την Γκάνα», τόνισε.

«Να εμπνεύσω την επόμενη γενιά αθλητών στη Γκάνα και όχι μόνο προσπαθώντας να είμαι ένα θετικό πρότυπο αλλά προωθώντας τις αξίες της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και του αθλητικού πνεύματος», εξηγεί όταν τη ρωτά κανείς ποιος είναι ο στόχος της πλέον ενώ παράλληλα προπονείται σκληρά για να βρεθεί στο Παρίσι το ερχόμενο καλοκαίρι και στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη: τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]